• LIVSMEDEL • ÖSTERSJÖFISK | KOSTRÅD / Dioxiner / PCB / Livsmedelsverket
>>
Halterna av dioxin och PCB ser ut att sjunka i Östersjölax, men de är fortfarande så höga att framför allt barn samt kvinnor i barnafödande ålder inte bör äta fisken för ofta.
Varje år undersöker Livsmedelsverket halterna av dioxin och PCB i fet Östersjöfisk. 2018 visade undersökningarna på halter i lax som var lägre än tidigare år. 2019 var halterna högre än 2018. Över en längre tid, 2014 till 2019, ses ändå en tendens till sjunkande halter.
Livsmedelsverket har råd om hur mycket fet fisk från Östersjön som olika befolkningsgrupper kan äta. Även om halterna i laxen ser ut att sjunka är de tyvärr ändå så höga att barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder bara bör äta den feta fisken från Östersjön två till tre gånger per år.
– Det är verkligen glädjande att halterna i lax verkar sjunka, men de är fortfarande för höga för att vi ska kunna ta bort det begränsande kostrådet om fet Östersjöfisk, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Efsa, den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, har sedan 2018 skärpt sin bedömning av hälsoriskerna med dioxin och PCB. Inom några år kommer därför EU-kommissionen att sänka gränsvärdena i livsmedel för dioxin och PCB inom EU.
Läs mer om Dioxiner och PCB i lax och öring från Östersjön 2014 till 2019
Läs mer om hur du kan ”Skaffa dig koll på var fisken kommer ifrån”(UMLN 2019-06-24)
<<
_________________________________________
Artikelförfattare: Livsmedelsverket | 2020-02-19
•
•