KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

| VAKSALA KYRKCENTRUM |
En konstutställning som skildrar kärleken till gammelskogen och svamparna visas i Vaksala kyrkcentrum fram till den 31 juli.

Mattias Olsson är konstnär och bokillustratör med en stor kärlek till gammelskogen och svamparna. Utställningen visar svampmålningar samt någon illustration ur Mattias och Stefans Castas bok Svampskogens hemligheter. Mattias har illustrerat böcker av bland annat Magnus Nordin, Mårten Melin och Stefan Casta. 2022 gjorde han illustrationerna till julkalendern i Sveriges Radio. Han har haft utställningar på allt från Grafikens hus till Köpenhamns rådhus och nu ställer han alltså ut i Vaksala kyrkcentrum.

 

I samband med utställningen kommer ett antal föredrag att hållas:

Vad är ekoteologi?

Söndag 14 juli kl. 14.00 | Erik Bohm studerar teologi vid Uppsala universitet och berättar om ekoteologi och vad den betyder för kyrkan och samhället. Plats Vaksala kyrkcentrum.

Om människans förmåga att besjäla världen

Söndag 21 juli kl. 14.00 | David Thurfjell (bilden nedan) är religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola i Stockholm. Hans forskning handlar om religion och sekularisering i dagens Sverige. 2015 utkom han med boken Det gudlösa folket: de postkristna svenskarna och religionen (Molin & Sorgenfrei/Norstedts) i vilken han tecknar en bild av majoritetssvenskarnas tvehågsna relation till sitt eget kristna arv. I Granskogsfolk (Norstedts, 2020) beskriver han den svenska naturkärlekens religionshistoria, från fornnordiska föreställningar om en besjälad vildmark, via de katolska och lutherska periodernas folktro och troslära, till den moderna tidens exploatering och naturromantik. 2023 deltog har som sommarpratare i Sveriges radios Sommar.

Författaren och religionshistorikern David Thurfjell.
(Foto: Kajsa Göransson)


En inblick i binas värld

Söndag 28 juli kl. 14.00 | Biodlaren och ordföranden för biodlarföreningen Hans Kihlén ger oss en inblick i binas värld.

 

______________

Extern skribent: Svenska kyrkan i Vaksala

 

 

 

Fler nyheter

IDROTT —
Uppsalas egen Paralympics lockade hundratals

KULTUR —
Senaste nytt inför festivalen Otherworldly

F&V —
De har bidragit till snabbare diagnostik och bättre behandling

BILDSPECIAL:
Antikrundan intog Uppsala

KONSUMENT —
Nya REKO-ringen på Vaksala torg

FRITID —
I morse återinvigdes Fyrishovs 50-metersbassäng