KLIMAT & MILJÖ —
Miljardbelopp investeras i grön omställning i Uppsala län

SATSNING
Fram till år 2035 kan närmare 65 miljarder kronor investeras i olika projekt i länet som är kopplade till den gröna omställningen.

Prognoser visar att det bara i Norduppland finns behov att anställa sammanlagt mer än 5 000 personer.

– Med den starka innovationsmiljö som finns i Uppsalaregionen och de stora offentliga investeringar som planeras berörs hela länet av omställningen. Detta är positivt för länets utveckling, men aktualiserar också ett antal utmaningar som kan hämma utvecklingen. De främsta utmaningarna finns inom kompetens, kommunikationer, bostäder och energiförsörjning, säger landshövding Stefan Attefall med anledning av en rapport om den gröna omställningen i Uppsala län som han presenterade vid miljö- och klimatrådets senaste möte.

Rapporten är en översikt över den gröna omställning och förnyelse av näringslivet som pågår i hela länet.

– Visst har den gröna omställningen mött svårigheter i och med stigande inflation, räntor och ändrade internationella marknadsförhållanden. Men inget tyder på att riktningen ändras, utan det handlar om att tidsplaner förskjuts. De stora investeringar som sker i Uppsala län är också till övervägande del redan finansierade och det är bara praktiska svårigheter och tillståndsprocesser som kan förskjuta tidsplanerna, säger Stefan Attefall.

Vad är grön omställning?

Regering och riksdag vill att Sverige ska föra en ambitiös och effektiv klimatpolitik för att nå hela vägen till netto noll utsläpp av växthusgaser senast år 2045. Med grön omställning menas i denna rapport sådana klimatåtgärder som minskar växthusgasutsläpp och samtidigt bidrar till ekonomisk utveckling. En väl fungerande grön omställning är en motor för tillväxt och dessutom en god grund för hållbar ekonomi och näringsverksamhet. En grön omställning kommer att kräva intresseavvägningar, ibland mycket svåra, står det i rapporten.

Verktygen för att anta utmaningarna finns på plats i Uppsala län. Sedan länge finns en god samverkanskultur och en etablerad struktur för samarbete. De två universiteten, regionala organisationer, näringsliv, regionen, kommuner och myndigheter har en god förmåga att samlas kring utvecklingsfrågor som är av stor vikt för länets utveckling, är en av slutsatserna i rapporten.

En ökad takt i den gröna omställningen kommer att behöva följas av en motsvarande omställning av offentlig verksamhet hos såväl kommuner som berörda myndigheter. Snabba, effektiva och förutsägbara tillståndsprocesser är avgörande för Sveriges klimatomställning, säger Stefan Attefall och avslutar:

– Länsstyrelsen i Uppsala län har under 2024 beslutat att fokusera på att främja den gröna omställningen. Det kommer bland annat att innebära olika typer av verksamhetsutveckling av myndighetens arbete för att inte begränsa tempot i den gröna omställningen. Rapporten blir därför ett underlag för länsstyrelsens fortsatta arbete.

Extern skribent: Länsstyrelsen i Uppsala län | 2024-11-20

 

 

 

Fler nyheter

UPPSALA KOMMUN —
Nya skolplatser till elever från Kajan Friskolas grundskola

SKOLA —
Läslistor ska bidra till fler läsintresserade barn och unga

F&V —
Gråzonen mellan sex och övergrepp

SVERIGE —
Antalet studerande med studiemedel varierar – Uppsala i topp

EKONOMI —
Stor variation i studentekonomin – tuffare för äldre studerande

BOKTIPS —
Ny diktsamling från Johan Rasmundson