De mobila förskolorna firar 10-årsjubileum

| FÖRSKOLA / UPPSALA KOMMUN | >>

2009 fattade Uppsala kommun beslut om att införa mobil förskola. 9 maj firas 10-årsjubiléet med busskortege ut till Fjällnora där dagen firas tillsammans med Pelle Svanslös och Maja Gräddnos med bland annat kattloppet. Idag finns det fem bussar som tillhör olika förskolor och fungerar som ett sätt att komma ut till varierande resmål och lärmiljöer.

Förskola på buss är en form av utomhuspedagogik. Varje dag, oavsett väder, sätter sig personal och barn i bussen och beger sig i väg till ett nytt resmål och lärmiljö. Bussarna åker aldrig längre än 30 minuter från förskolan. Just nu är det cirka100 barn som har förskola på buss tillsammans med 15 pedagoger. Barnen är mellan 4 och 6 år.

Mobila avdelningarna besöker under året många olika platser för att bedriva pedagogisk verksamhet till exempel Hammarskog och Fjällnora och olika kulturella verksamheter sker.

– Förskolebussarna och deras utomhuspedagogik är mycket uppskattade eftersom barnen får vistas utomhus i nya spännande lärmiljöer, det är något vi ska arbeta vidare med. De mobila förskolorna är flexibla och ökar chansen att få en förskoleplats nära hemmet eftersom bussarna kan användas som komplement i områden där det är platsbrist, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Bussarna med barn och pedagoger samlas 9.30 vid bussgaraget på Kungsgatan 8 för att åka i gemensam kortege genom Uppsala ut till Fjällnora.

Kortegevägen: Bussgaraget – Kungsgatan norrut- Vaksalagatan österut- Stationsgatan söderut – Strandbokilen- Fålhagsleden- Tycho Hedens väg söderut- Gnistarondellen- Almungevägen 282 – Fjällnora.

| Artikelförfattare: Uppsala kommun |

_______

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer