NATURSKYDDS-
FÖRENINGEN:
EU-beslut om fiskekvoter en dödsstöt för strömmingen och sillen

ÖSTERSJÖN
Idag har EU:s ministerråd fattat beslut om att fördubbla fiskekvoterna för strömmingen i centrala Östersjön.

Enligt Naturskyddsföreningen är det en katastrof för inte bara strömmingen utan för hela Östersjön, och föreningen uppmanar nu regeringen att samla Östersjöländerna för att rädda vårt döende innanhav.

– Bestånden är på dramatiskt låga nivåer. Ändå beslutade ministerrådet att fördubbla fisket av strömming i centrala Östersjön, och höja fisket med över 20 procent i Bottniska viken. Det kan innebära en dödsstöt för unika bestånd, och har även stora konsekvenser för andra arter, kustfisket och för den känsliga havsmiljö som Östersjön är, säger ordföranden i Naturskyddsföreningen, Beatrice Rindevall och fortsätter:

– När det inte går att genomdriva nödvändig politik i ministerrådet för att rädda fiskbestånden är det avgörande att göra allt som går på eget håll för att vända utvecklingen. Nu behöver regeringen, utöver att fortsätta driva på för lägre fiskekvoter, också akut leverera på förslagen i havsmiljöpropositionen. Regeringen tog ett viktigt steg när den beslutade att driva en bättre linje än innan i ministerrådet, men det misslyckades. Landsbygdsminister Peter Kullgren har tidigare bjudit in de andra Östersjöländerna för att prata om fisket i Östersjön. Nu är det viktigt att Sverige omgående samlar Östersjöländerna för gemensamma insatser, både för att rädda vårt döende innanhav och för att säkra att fiskbestånden inte körs i botten, innan det är för sent, avslutar Beatrice Rindevall.

Extern skribent: Naturskyddsföreningen

 

Fler nyheter

F&V —
Studie av AI-bilder: Tonåringar blir alltid lika vackra, lyckliga och framgångsrika

UNG —
Nu kan ungdomar träffa ungdomsmottagningen digitalt

NATURSKYDDS-
FÖRENINGEN:
EU-beslut om fiskekvoter en dödsstöt för strömmingen och sillen

LEX MARIA —
33 kvinnor fick livmodern bortopererad efter felaktig diagnos

WWF —
Sverige måste stoppa utfiskningen av strömmingen i Östersjön

SVERIGE —
Lättnad på byggkrav vid ombyggnader och dolda rabatter som ska granskas