Det ger förutsättningar att utnyttja befintliga byggnader mer effektivt. Vi ser också positivt på att Konkurrensverket ska granska dolda rabattsystem för byggmaterial för att pressa byggkostnader.
Regeringen har idag gett Boverket i uppdrag att se över kraven vid ombyggnad och omvandling av byggnader för att möjliggöra ett betydligt bättre nyttjande av det befintliga byggnadsbeståndet. Förslaget syftar till att minska kravnivån och därigenom kraftigt minska kostnaderna för ombyggnad och omvandling. Fastighetsägarna har länge påpekat att dagens höga ställda byggkrav som även gäller äldre byggnader när de byggs om, försvårar dessa omvandlingar och välkomnar därför regeringens initiativ.
– Det är ett mycket välkommet steg att förenkla ombyggnadskraven. Idag gäller samma krav som för nybyggen, vilket gör det både dyrare och svårare att nyttja befintliga byggnader klimateffektivt. Vi har under lång tid påtalat behovet av förändringar för att bättre nyttja det befintliga byggnadsbeståndet, inte minst inom arbetet Fossilfritt Sverige, säger Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna och fortsätter:
– Det är glädjande att se att regeringen och samhällsbyggnadssektorn genom sin färdplan för fossilfrihet nu gemensamt prioriterar denna fråga, som är avgörande för att både minska klimatpåverkan och skapa fler bostäder på ett kostnadseffektivt sätt.
Regeringen har också gett Konkurrensverket i uppdrag att granska de dolda rabattsystemen på byggmaterial, som bidrar till högre kostnader byggmaterialkostnader och hindrar rättvis konkurrens. Fastighetsägarna har återkommande påpekat att dessa system driver upp kostnaderna för ombyggnationer och skapar ojämlika marknadsvillkor.
– Den bristande konkurrensen och retroaktiva rabatter är utmaningar som påverkar samhällsbyggnadssektorn negativt och skapar snedvridna incitament. Vi ser positivt på att Konkurrensverket får i uppdrag att föreslå konkreta åtgärder för att motverka dessa problem och förbättra konkurrensen. Detta kommer att bidra till mer rättvisa spelregler för alla aktörer och skapa bättre förutsättningar för att sänka byggkostnaderna. Det gynnar inte bara byggföretag utan också fastighetsägare och boende, avslutar Rikard Silverfur.
•
Extern skribent: Fastighetsägarna