Kvinnorna hade efter provtagning fått besked om att de hade cellförändringar som är ett förstadium till livmodercancer, och därför rekommenderats operation. Men diagnosen visade sig i efterhand vara felaktig. Någon operation hade inte behövts.
– Vi beklagar djupt det som hänt. Att ta bort livmodern är ett stort ingrepp, med stora och oåterkalleliga konsekvenser. Det borde inte kunna hända, och ändå hände det och vi ber om ursäkt till de kvinnor som drabbats av detta. De har vårt fulla stöd, säger Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.
De patienter som har fått felaktiga diagnoser har kontaktats via telefon och brev. De kommer att erbjudas återbesök och informeras om möjligheterna att söka ekonomisk ersättning genom patientförsäkringen.
Kvinnorna hade diagnostiserats med EIN, Endometrial intraepithelial neoplasi, som är ett förstadium till livmodercancer. Den rekommenderade behandlingen är hysterektomi, att livmodern, och i många fall även äggstockarna, opereras bort. Det har nu visat sig att den diagnos som ställdes utifrån vävnadsprov var felaktig.
Sjukhuset tog initiativ till en egen granskning efter att kvinnosjukvården hade noterat en oförklarad ökning av antalet EIN-diagnoser. Man hade också uppmärksammat enstaka fall där livmodern som togs ut vid operationen inte hade sådana förändringar att ett ingrepp var motiverat.
Med hjälp av specialister från andra laboratorier har Akademiska sjukhuset på nytt tittat på och bedömt de prov som legat till grund för beslut om operation. Utredningen visar att det har skett en systematisk överdiagnostisering. Under perioden 2023 till och med april 2024 har 33 kvinnor från Uppsala län i åldrarna 38-85 år på felaktig grund fått sin livmoder bortopererad.
– Det handlar ytterst om subjektiva bedömningar men Akademiska sjukhuset sticker ut i en nationell jämförelse. Vi har varit för strikta i våra bedömningar, oftare fällt än friat, vilket har lett till en överdiagnostik. Så här stora skillnader ska det inte vara och det är en brist i vår kvalitetssäkring, säger Tommie Olofsson, verksamhetschef vid Akademiska laboratoriet.
Akademiska sjukhusets bedömning är att avvikelsen endast har funnits under perioden 2023 till april 2024 och att prov som tagits tidigare eller senare har bedömts på ett korrekt sätt och enligt samma kriterier som i övriga Sverige.
För att säkerställa diagnostiken kommer Akademiska även att följa upp prover från tidigare år. Om man hittar något avvikande kommer patienter att kontaktas.
– Vi förstår att det här väcker oro inte bara hos de drabbade patienterna, utan även hos andra som tidigare fått EIN-diagnos och undrar om samma sak kan ha hänt dem, att de opererats på felaktiga grunder. De är välkomna att höra av sig till oss med sina frågor, säger Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef för kvinnosjukvården.
Akademiska sjukhuset förbereder en anmälan Lex Maria-anmälan om det inträffade. Åtgärder har också vidtagits för att ett liknande fel inte ska kunna uppstå. Sjukhuset har säkerställt sin medverkan i det nationella nätverk, där patologer från olika laboratorier jämför olika fall i syfte att få en enhetlig bedömning.
Kvinnosjukvården kommer fram till den 25 oktober att bemanna en särskild telefon för patienter som har frågor med anledning av det inträffade. Telefonen nås via Region Uppsalas växel, tel 018-611 00 00
•
Extern skribent: Akademiska sjukhuset