0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

| KONST / SMYCKEN / VETENSKAP / KARIN VALEGÅRD |

>>
Den tidigare forskaren och numera silversmeden Karin Valegård ställer ut sina vetenskapsinspirerade silversmycken i Uppsala. Hon ger en bild av aktuell forskning med sina unika smycken. Med varje smycke finns en historia, en bakgrund.

I samarbete med Nobelmuseet designar och tillverkar Karin Valegård silversmycken som synliggör Nobelprisen i kemi, medicin och fysik. Karin visualiserar priserna genom att, i silvertråd, forma proteinernas tredimensionella form.

– Proteiners tredimensionella struktur har alltid fascinerat mig, säger Karin Valegård.  Som forskare arbetade jag i många år med att studera proteiners form i tre dimensioner. Proteiner, DNA och små molekyler har alla en vacker form och med silvertråd formar jag dem till unika smycken.

Karin Valegård är forskaren som efter nära trettio år i forskarvärlden sadlade om till silversmed. Sedan 2014 har hon samarbetat med Nobelmuseet och designat smycken som förknippas med Nobelpristagarnas arbete. Den kommande utställningen omfattar allt från myoglobin, den första proteinstrukturen som belönades med Nobelpris 1962, till bromsproteinet CTLA-4 som 2018 belönades med Nobelpriset i medicin. Det är en upptäckt som har resulterat i en framgångsrik cancerbehandling där immunförsvaret bromsas.

Utställningen öppnar i Galleri Upsala den 6 juli och pågår till och med 11 juli 2019.

Du kan även besöka hennes webbsida för mer ”smyckenskap” vi den här länken!
______________________
redaktion@luthagsnytt.se
______________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.