Uppsala kommun har utsett världens första ”lantreprenör”

>>

Lars-Gunnar Karlsson, ordförande i den ideellla föreningen Rasbo i samverkan, har av Uppsala kommun utsetts till årets lantreprenör. Priset är helt nytt och ska delas ut årligen till ett företag, en grupp, en förening eller privatperson.

– Uppsala ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun. För att lyckas måste vi uppmärksamma och lära av de många goda krafter som finns på landsbygden. Lars-Gunnar är genom sina kontakter och sitt engagemang en stor del i framgångarna för utvecklingsfrågor som fiberutbyggnad, vägar och vårdcentral i Rasbo-bygden, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen som ikväll delar ut diplom till vinnaren.

Vinnaren uppmärksammades vid landsbygdens dag under klimatveckan på Uppsala konsert och kongress.

– Vi vill på olika sätt uppmuntra och utveckla det stora engagemang och kompetens som finns i våra landsbygder. Det är helt avgörande för att vår landsbygd ska fortsätta leva och utvecklas, säger Sara Bjurström, avdelningschef strategisk planering.

Nomineringstiden pågick mellan 25 februari och 1 mars, vinnaren utsågs av kommunstyrelsen arbetsutskott 26 mars. Vem som helst kunde nominera vem man ville via ett formulär på uppsala.se. 16 personer nominerade någon man tycker ska uppmärksammas för sina insatser.

För att bli årets lantreprenör ska ett företag, grupp, förening eller person uppfylla dessa kriterier:

  • Gjort en insats som bidragit till landsbygdsutvecklingen enligt kommunens landsbygdsprogram
  • Gjort en insats som bidragit till ökad ekonomisk, social eller ekologisk hållbarhet på landsbygden
  • Gjort en insats i närtid som gynnat allmänheten på landsbygden
  • Ha sin bas på landsbygden.


Lars-Gunnar Karlsson har varit ordförande i Rasbo i samverkan en längre period. RIS samlar lokala föreningar och politiska partier med gemensam utvecklingskraft för att informera, driva och synliggöra aktuella frågor för boende i Rasbo, Rasbokil, Tuna och Stavby.

Uppsala kommun är redan nu den kommun i Sverige som har flest boende på landsbygden. I kommunen finns ett aktivt föreningsliv med många entreprenörer och eldsjälar som är viktiga för landsbygdens utveckling.

Artikelförfattare: Uppsala kommun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter

STUDIE | Distansundervisning ledde till minskad vård för psykisk ohälsa

LITTERATUR | Ny bok om strömmad läsning

Sportlovsveckan på UKK

Han blir Uppsalas nya stadsarkitekt

Uppsala utsedd till Sveriges främsta idrottskommun

Toner i mörkret med Allmänna Sången