Ekonomikums nya studiesalar har invigts

>>

Det gamla skyddsrummet på Ekonomikum vid Uppsala Universitet ger numera plats till två läsesalar, där du som student kan studera runt en lägereld, i en koja eller under stjärnhimlen. Det är arkitekter, inredningsarkitekter och ljusdesigners på Sweco som står bakom utformningen av studiesalarna som nyligen invigdes.

Nyligen invigdes Tryckeriet, de två nya studiesalar på Ekonomikum i Uppsala. Visionen har varit att erbjuda studenterna en unik och rofylld studiemiljö med de bästa förutsättningar för både analoga och digitala studier, enskilt eller i grupp. De två salarna har olika karaktär, Utsikten är utformad för sociala umgängen och grupparbeten med ett rikt dagsljusinsläpp, medan Insikten helt saknar fönster och ska ge ett lugnare studieklimat.

– Vi har jobbat för att skapa en miljö som är flexibel för olika behov. Bland annat har vi haft ett stort fokus på ljussättningen, då en av salarna helt saknar dagsljus. Vi har utgått från det lugn som mörker skapar och därför utformat varje studieplats så att studenten själv kan anpassa ljuset, säger Jonas Kjellander, ansvarig arkitekt på Sweco.

I dagarna invigdes Ekonomikums nya studiesalar, utformade av arkitekter på Sweco.

Ytterligare ett sätt att skapa variation och stämning i salarna är genom utformning av studieplatserna. Förutom de mer traditionella finns möjlighet att ta plats runt lägerelden, under stjärnhimlen, i en kollektivsoffa eller i en koja.

– Under invigningen var det roligt att få se och höra studenternas entusiasm och kommentarer om de nya läsesalarna. Det är alltid värdefullt när man som arkitekt får uppleva hur platserna verkligen tas emot och används, säger Jonas.

Det är på uppdrag av Akademiska hus och Uppsala universitet som Sweco utformat Tryckeriet.

Artikelförfattare: Sweco

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”