BILDSPECIAL: Följ med UMLN in i nya Tiundaskolan!

(BILDSPECIAL / NYA TIUNDASKOLAN / JUNIORREPORTRAR / PRESSVISNING)         
>>   


       
Måndagen den 25 juni bjöd kommunen in till en pressvisning av den nya Tiundaskolan. Exteriört är det väl knappast någon som kan ha missat jättebygget. Nu tar vi dig med in på en bildspecial där vi tittar på de olika arenorna, till vilka klassernas olika hemvister kommer att vara knutna. Vi tittar på solpanelerna och de miljövänliga batterier som dessa driver. Med på pressvisningen hade jag två av UM Luthagsnytt:s juniorreportrar; Vega Seiler och Emilia Strandh-Klefbeck. Det var två spända reportrar (de ska dessutom ska börja på Tiundaskolan till hösten, i åk 5 respektive 4) som tog på sig varsin bygghjälm och lika obligatorisk självlysande väst med ordet ”besökare” tryckt på ryggen.

– Jag är så glad att det äntligen börjar bli dags att flytta in i de här fina lokalerna, sa Torbjörn Kättström, rektor på Tiundaskolan. Vi har lagt sådan kraft på att i dialog med elever, pedagoger och byggentreprenörer få till en så bra skola som möjligt. Och nu är den snart klar att invigas.

Lokalerna är ljusa och ineffektiva korridorer närapå obefintliga, var än man styr stegen i byggnaden. Särskilda mindre oktogoner till rum (åttakantiga, reds anm) flankerar snart när alla större utrymmen.
– Vi vill att den som känner behov av att komma undan, man kanske har huvudvärk eller bara vill sitta i fred en stund, ska kunna göra det. Det är ett av syftena med dessa små rum, förklarar Torbjörn Kättström innan han nämner ambitionen med att bygga ut Tiundaskolans digitalisering.

Enorma pekskärmar och digital matta
I många av de större mer ”traditionella” klassrummen sitter vad som ser ut som stora ipads fästa på väggarna. Dessa är touch screens (pekskärmar) som nu alltså tycks ha tagit över whiteboarden som tog över griffeltavlan som… Ja tiderna förändras minsann och när förskolechefen Christin Viklund berättar om den digitala matta man har köpt in till förskoleverksamheten stod det klart att det är en skola rustad för 2020-talet som öppnar till hösten.
– På den mattan kommer barnen att kunna interagera med olika pedagogiskt upplagda program, förklarar Christin Viklund.
Den del av Tiunda förskola som Luthagsnytt besöker har orange/gul som sin signaturfärg. Dessa signaturfärger kommer att fungera som markörer för de olika delarna av den stora byggnaden. Varje färg utgör en s.k. ”arena”, i vilken olika klasser har sin hemvist. Dessa färger markeras främst i golvmattorna som består av ett garanterat giftfritt material. Påminnas kan att Tiunda kommer att vara en skofri skola vilket innebär att elever, personal och besökare snällt får ta av sig pjucken innan de träder in i byggnaden. Detta efter önskemål från elever i samband med att nybyggnationen planerades.

En annan oktogon är biblioteket på andra våningen. Det ligger likt en fristående, åttakantig, byggnad snett över det som kommer att bli skolans matsal. Här kommer en heltidsanställd bibliotikarie att finnas, något som Luthagsnytts juniorreportrar uppskattar.
Men på tal om matsal och skofritt har Vega en invändning:
– Jag tycker att det kan vara bra att det är skofritt i skolan. Men just i matsalen borde man ändå få ha skor, säger hon och får medhåll av Emilia.
– Det blir ofta äckligt på matsalsgolv, förklarar Emilia. Folk spiller ketchup och andra såser och så går man där i bara strumplästen och blir kladdig om fötterna. Inte så trevligt.
Jag förstår tjejerna och föreslår att man alltid kan ha på sig inneskor, tofflor eller varför inte mockasiner?!
Detta går inte hem för fem öre. Nej, i matsalen borde man få ha på sig sina skor. Det är de båda eniga om.
Annars får nya Tiundaskolan idel höga poäng av de båda juniorreportrarna. Emilia Strandh-Klefbeck blir så förtjust att hon nästan – men bara nästan – är beredd att strunta i det stundande sommarlovet och börja i skolan direkt.
Den avslutande ”provlekningen” på skolgården vägde sannolikt in då betyget för nya Tiundaskolan blev så bra.
– Klätterväggen är superrolig, konstaterar Emilia innan vi återlämnar bygghjälmar och självlysande jackor för att sedan slussas ut.

___________________________________
Vid tangentbordet Peder Strandh, redaktör’n
________________________________________

Nedan följer UMLN:s BILDSPECIAL från måndagens pressvisning av nya Tiundaskolan: 


___________  SLUT BILDSPECIAL _________

Fler nyheter

UNDERHÅLLNING —
Årets Allsång på Skansen

BANDY —
SM-finalerna stannar i Västerås 2025 och 2026

ÄRNA | F16 —
Internationell stabsövning för Flygvapnets basförsvar

VÅRD —
”Adhd på nätet” ska göra specialistvården mer tillgänglig

REGION UPPSALA —
Höjer ersättning till vårdpersonal som flyttar sin semester

UTOMHUSBAD —
Håll koll på vattenkvaliteten innan bad