0 0
Read Time:4 Minute, 24 Second

Bland ett av Luthagens vackra sekelskifteshus i Jugendstil finner vi Vasahuset eller som det också kallas; det blå huset, som ligger intill Vasaparken. Huset köptes av byggherren Anders Diös på 70-talet för att rivasHuset inhyser främst stora spatiösa våningar där den gamla Jugendstilen finns bevarad med serveringsgångar och vackra snickerier m.m. På ytan verkar allt vara som det alltid varit. Men på husets vind pågår febril aktivitet med att iordningställa 29 stycken nyproducerade vindslägenheter på plan 6 och 7.

Mäklare Rakel Hatz på mäklarbyrån Eklund Stockholm New York tar oss med på en spännande visning av vinden. Vi tar hissen från Gluntens gränd och åker rakt in i en annan värld. De flesta lägenheterna är redan är sålda och Rakel berättar att efterfrågan på lägenheterna har varit stor. Den största säljkanalen har varit genom sociala medier. De flesta av köparna är Uppsalabor som önskat ett unikt boende. I och med tillbyggnaden av lägenheterna har husets befintliga hyresgäster också erbjudits att köpa sina lägenheter, efter att ombildningen till bostadsrätter inleddes i september i år. Det erbjudandet har de flesta hyresgäster nappat på. Vasahuset kommer att bestå av två bostadsrättsföreningar; originallägenheterna och de nybyggda på vinden.

Under vår rundvandring ansluter Fastighetsbolaget Setunes VD, Michael Pettersson. Han berättar att han haft tankarna på att göra om vinden under flera år och att han är glad att projektet är igång – och är mycket nöjd över resultatet så här långt. 
Förutom vinsterna med att öka antal lägenheter så ser han också projektet som ett bra exempel på lyckad byggnadsvård. 
– Huset är rejält byggt, men vi upptäckte också att det fanns behov av att byta ut vissa bjälkar och golv på sina håll, berättar han. 
Han säger också att husets bygghistoria har inneburet en hel del utmaningar och att man har samarbetat både med kommunen såväl som byggnadsantikvarie för att möjliggöra bygget utan att förstöra husets karaktär. Man har också varit noga med att se på möjligheterna att få in så mycket dagsljus som möjligt. Detta är också något som jag faktiskt slås av när jag går in i de olika lägenheterna där ingen är den andra lik. Lägenheternas planytor är anpassade utifrån hur de ursprungliga murstockarna och takbjälkarna är placerade. Genomgående materialval är marmor och trä. Lägenheterna är relativt ljusa och utsikten är magnifik på sina håll. 

Från att huset byggdes 1906 och fram till 2014 har den stora och rymliga vinden använts som förråd till husets befintliga lägenheter. Tack vare den generösa takrymden har det nu varit möjligt att bygga på två plan genom att bl.a. flytta på takbjälkar. Lägenheterna nås via ett gemensamt galleri (se bild).

Vi avslutar rundturen och tar bygghissen ner till Börjegatan. Den rasslar till, och efter en stund är vi nere på marknivå igen. Jag blickar upp mot den vackra blå fasaden och förundras över den något hemliga och fantasieggande värld jag just besökt. Gammalt möter nytt och möjligheter bor där man minst anar dem, tänker jag efter att ha sett förändringarnas vindar i Vasahuset. 

Fakta: För att öka möjligheterna att bygga mindre bostäder trädde den 1 juli 2014 vissa ändringar och lättnader i plan- och bygglagen i kraft. Detta möjliggjorde byggandet och de nya lägenheterna kommer att vara mellan 26-35 kvm plus biarea.
Inflyttning beräknas påbörjas under första kvartalet 2017. Arkitektfirma Tengbom

Kuriosa:
Fasaden på Vasahuset ska nu målas om i samma blåa färg som den Stockholms konserthus har. 

(Text: Maria Klefbeck, Foto: P. Strandh)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bygghissen – En pulsåder mellan gatuplan och vindsvåningen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
”Herren på täppan”, en skojfrisk byggarbetare visar vad som krävs för att arbeta med att iordningställa Vasahusets vindar; styrka.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fågelvy över Vasahusets innergård, i vinkeln som vätter mot Gluntens gränd.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En pampig murstock närmar sig slutet på sin strävan mot taket strax ovanför.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Intensivt arbete uppe på vinden. Här i en del av det som småningom kommer att färdigställas till det så kallade galleriet.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Flit och slit möter besökaren.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mäklaren Rakel Hatz konstaterar att intresset varit över förväntan på Vasahusets nya bostäder.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fastighetsbolaget Setune AB:s VD, Michael Pettersson, är nöjd med hur arbetet med att göra Vasahusets vindar beboeliga fortskrider.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kan det vara så att lägenhetsnumret, när denna är färdigställd, kommer att vara 705?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De gamla (originalen) takbjälkarna får en framträdande plats i vissa av lägenheterna. Den yta som hamnar bakom dessa kommer att räknas som biarea.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Luthagsnytt spår att redan till våren 2017 kommer ljudet av kaffebryggare att ljuda hemtrevligt här.

vasahusetsvindar7

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En fantastisk utsikt, över Katedralskolans idrottsplan, mot domkyrkan. Det blir onekligen ett unikt boende uppe på Vasahusets vindar. 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.