KULTUR
Uppsala körfest tillbaka med vokalister i världsklass

KÖRSÅNG >>
Nu presenteras programmet för höstens körfest i Uppsala! ”En oas av glädje, samhörighet och storslagen vokalmusik”, säger UKK:s VD Henrik Lillsjö.

Efter förra årets succépremiär är Uppsala körfest tillbaka på Uppsala Konsert & Kongress i september. När festivalen fyller ett skapas återigen musikmöten där entusiaster från det lokala körlivet samarbetar med ledande vokalister från svensk sångarelit. Nytt för i år är att publiken får vara med och sjunga på en allsångskonsert under ledning av operastjärnan Rickard Söderberg. Dessutom arrangeras flera workshops som ska väcka inspiration och intresse för kopplingen mellan sång, musik och hälsa.

– Det känns underbart att presentera fortsättning på Uppsala körfest, säger sångerskan och initiativtagaren Malena Ernman. I år fokuserar vi ännu mer på alla positiva effekter sången har på hälsan, vår kropp och vårt psyke. Tillsammans sjunger vi för livet!

– Vår samtid är på många sätt mörk och orosfylld, och ohälsa är ett stort och växande samhällsproblem. Men sång och musik förenar människor och skapar välmående. Årets körfest ska bli en oas av glädje, samhörighet och storslagen vokalmusik, säger Henrik Lillsjö, UKK:s VD och konstnärliga ledare.

Från visa till opera på allsångskonsert

Under rubriken Tusen och en röst kommer den hyllade operatenoren Rickard Söderberg att leda en allsångskonsert i UKK:s stora sal, fredag 20 september. Till sin hjälp har han – förutom publiken – pianisten Johan Reis och två av Uppsalas mest meriterade nationskörer: Värmlands Nations Kör och Norrlands Nations Kammarkör. På programmet står allt från traditionella visor till storslagen opera och glittrig schlager. Förhoppningen är att alla ska vilja sjunga med och känna den glädje och gemenskap som sång och musik skapar.

– Kraften när människor möts kan vara helt fantastisk, när vi dessutom träffas och sjunger tillsammans skapas magi, säger Rebecca Måwe, som är en av körfestens projektledare och dessutom en erfaren körsångare. I förra upplagan av Uppsala körfest fick vi en försmak och nu vill vi utveckla det vidare. Vi vill att alla ska få känna känslan att vara en del i den stora körgemenskapen.

Vokalmöte i världsklass

Under körfestens andra kväll, lördag 21 september, står två av Sveriges främsta sånggrupper på scen tillsammans för första gången – Ringmasters och Åkervinda (bilden) – i konserten Sånger från hjärtat. Här får de chansen att mötas över genregränserna och skapa ny spännande vokalmusik för en engagerad körpublik. Manskvartetten Ringmasters har blivit närmast ett fenomen inom såväl svensk som internationell barbershop, efter utsålda konserter runt om i Europa och ett enormt genomslag i sociala medier med sina musikvideos. Åkervinda består av fyra jazzsångerskor som har hittat ett alldeles speciellt sound där röstimprovisationer blandas med urkraften i nordisk folkmusiktradition.

Heldag med sångarinspiration

I år innehåller körfesten också workshops, panelsamtal och andra aktiviteter där Uppsalas körsångare kan fördjupa sitt intresse och låta sig inspireras. Temat för programmet är musik och hälsa.

– Sång och körsång är en viktig folkrörelse, som följer många människor genom livet. Vi använder vår röst hela tiden, och därför kan det vara värdefullt att förstå och utveckla vad mer vi kan göra med rösten, på egen hand och tillsammans med andra. Kärnan i årets projekt blir därför de hälsofrämjande aspekterna av att sjunga, i synnerhet i kör, säger Joel Viegårdprojektledare för Uppsala körfest och tenor i flera Uppsalakörer.

Malena Ernman tillsammans med multiinstrumentalisten Tina Ahlin kommer att leda körsångare i en master class, och bland övriga inspiratörer i programmet finns Rickard Söderberg och Uppsalasångerskan Anna-Karin ”ako” Nytell Oldeberg. Komplett program för inspirationsdagen presenteras under våren på UKK:s webbplats.

Om Uppsala körfest

Uppsala körfest 2024 äger rum på Uppsala Konsert & Kongress fredag 20 september till söndag 22 september.

Uppsala körfest arrangerades för första gången hösten 2023 på UKK och i Uppsala domkyrka efter ett initiativ från den Uppsalafödda världsartisten Malena Ernman. Hon fick inspiration till körfesten under pandemin, då människors hälsa blev lidande av isoleringen. Även idén om en bred körfestival där genrer blandas, likt körstämman som funnits i Skinnskatteberg under många år, gjorde Malena intresserad av att etablera något liknande i Uppsala, med den starka körtradition som finns här.

Körstaden Uppsala

Körsång är en av Sveriges största folkrörelser, och omkring 600 000 svenskar sjunger i körer runt om i landet. Här i Uppsala är körsången sedan länge en stor och viktig del av kulturlivet med rötter ända från 1800-talets början. Kanske är Uppsala i dag rent av Sveriges körtätaste stad? Här finns de internationellt erkända körerna Orphei Drängar, Allmänna Sången och Uppsala Akademiska Kammarkör, Domkyrkans och övriga församlingars många kyrkokörer, inte mindre än 25 student- och nationskörer och en lång rad andra körer och sångensembler på olika nivå och inom olika genrer. Uppsala domkyrkas gosskör, grundad 1920, och Uppsala Musikklasser är också betydande för körlivet och har fostrat många av stadens sångare genom åren. Alla körmedlemmar är överens om att körsång är gemenskap, kreativt skapande, hälsofrämjande – och framför allt roligt!

 

Extern skribent: Uppsala konsert och kongress

 

 

Fler nyheter

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens