Majblomman 2020 presenteras!

Möt barnen som bakom årets majblomma och den klassiska majblomma-affischen!
____________________
• TRADITIONER • Insamling |
BARN / Majblommans Riksförbund


>>
Likt barnkonventionen är årets majblomma brännhet, med sina kronblad i brandgult och rosa. Det nya utseendet har precis avslöjats, av 12-åriga designern Elin Eisele. Samtidigt har Majblommans unga konstnär Joel Peries täckt av årets affisch.

Majblomman 2020 är brandgul och rosa med ett stänk av gult i mitten, efter ett förslag från 12-åriga Elin Eisele från Alingsås.Elin kan titulera sig årets majblommedesigner. Hennes förslag har röstats fram i konkurrens med över 30.000 andra. Utöver att Elin tycker att färgerna är fina så valde hon dem av ett särskilt skäl:

– Färgerna sticker ut, och man behöver sticka ut för att få fram att barnen har rättigheter. Det känns jätteroligt att kunna vara med och hjälpa Majblomman, säger Elin Eisele.

Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve håller med:

– Ja, de heta färgerna på årets majblomma signalerar att barns rättigheter är en brännande fråga. Ekonomisk ojämlikhet bland barn kan precis som en okontrollerad eld orsaka förödelse för både individ och samhälle. Elin har verkligen fångat angelägenheten i Majblommans fråga på ett träffande sätt i årets design.

Majblommans färger avslöjades inför en taggad publik på Ulriksdalsskolans fritidshem i Solna.

På plats var även Joel Peries, 14 år, som skapat Majblommans affisch 2020. Joel har målat ett färgsprakande naturmotiv i olja, och är peppad på att jobba för barns rättigheter det kommande året:

– Ja, barnkonventionen säger att vi ska sträva efter ett rättvist samhälle för alla barn. Den gör Majblomman starkare. Barn-konventionen hjälper till och det gäller att inte ge upp, säger Joel.

Att måla för Majblomman är en tradition som startade med självaste Carl Larsson, år 1912. Över tid har många svenska konstnärer bidragit, och sedan 2018 går uppdraget till talanger under 18 år. Joel Peries som bor i Stockholm blir den tredje tonåring ungdom som får uppdraget.

Majblommans insamling startar den 23 april 2020, då barn över hela landet börjar sälja majblommor. Pengarna går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner. I mitten av januari vet vi att deras situation är extra ansträngd.

– Att vi avslöjar årets majblomma just idag är ingen slump. För många är tredje veckan i januari årets fattigaste. För familjer som aldrig har pengar till det mest nödvändiga är dagarna innan det första barnbidraget extra påfrestande, avslutar Tove Lindahl Greve, Majblommans generalsekreterare innan vi träffar designern bakom 2020:s majblomma:

•••


Årets brandgulrosa majblomma är designad av 12-åriga Elin Eisele
(bilden) från Alingsås. Hon är jätteglad och lite chockad över vinsten i Majblommans årliga tävling, där över 30.000 förslag konkurrerat.

– Ja, jag blev faktiskt helt chockad. Jag tyckte ju att blomman blev fin, men att jag skulle vinna trodde jag aldrig. Mamma och pappa berättade det precis när jullovet hade börjat, så att jag skulle slippa hålla det hemligt jättelänge i skolan.

Och hur känns det nu?

– Åh, det känns jätteroligt att kunna vara med och hjälpa, Majblomman är en väldigt bra organisation.

Berätta om färgerna på majblomman!

– Jag tycker att de är fina och valde dem för att de sticker ut.

Skulle du hålla med att färgerna på din majblomma kan föra tankarna till barnkonventionen?

– Absolut. Färgerna sticker ut, och man behöver sticka ut för att få fram att barnen har rättigheter.

Elin, vad gör du när du inte designar majblommor?

– Haha, jag går i sexan på Stadsskogen i Alingsås, och så håller jag på mycket med sport. Jag spelar innebandy i IBK Alingsås och på sommaren spelar jag fotboll i Alingsås Kick.

Vad tycker du om att Majblomman jobbar för att alla barn ska ha en meningsfull fritid?

– Det är jättebra. Idrott kan kosta mycket pengar. I min sport ska man betala varje termin, och så ska man kläder, skor och utrustning. Det finns innebandyklubbor som kostar upp till 2000 kronor, och det har inte alla råd med.

Till sist, Elin: Har du själv sålt majblommor?

– Ja, förra året! Jag tyckte det var jättekul. Det var roligt att få hjälpa till.


•••


Sedan 1912 har kända konstnärer skapat Majblommans årliga affisch. I år går hedersuppdraget för tredje gången till en mycket ung talang: 14-årige Joel Peries
(bilden) från Kista är har målat en blomstrande björkskog som för tankarna till en sagovärld.

– Jag blir inspirerad av alla färger i naturen men min tavla är en fantasi där det är vår, sommar och höst samtidigt. Alla blommor på marken står för att Majblomman ger barn möjligheter, säger Joel Peries.

Har du någon kommentar till det speciella ljuset i tavlan?

– Ja, det visar att ljuset finns bakom det mörka.

Hur känns det att vara Majblommans konstnär 2020?

Det känns väldigt bra, så klart. Jag känner mig stolt över att få vara med och jobba mot barnfattigdom. Jag blev väldigt överraskad när jag fick frågan.

Det finns barn i Sverige som inte har råd med viktiga saker, som vinterskor eller en fritidsaktivitet. Vad har du för tankar om det?

– Det tycker jag är en orättvis sak, som vi måste ta upp tills det blir ändring.

Tror du att barnkonventionen kan vara till hjälp? Den har ju precis blivit till lag i Sverige.

– Ja, barnkonventionen säger att vi ska sträva efter ett rättvist samhälle för alla barn. Den gör Majblomman starkare. Barnkonventionen hjälper till och det gäller att inte ge upp.

Vad tycker du att makthavare ska göra för att skapa mer jämlikhet för barn i Sverige?

De som har makt kan fatta beslut som verkligen hjälper barn att leva som barn. Så det tycker jag att de ska göra. Barn ska inte leva i fattigdom – barn ska få vara barn.

Du flyttade från Indien till Sverige 2017 och började på Ulriksdalsskolan där många säljer majblommor. Men du sålde inte majblommor. Vad hände?

– Haha, just det! Jag kunde ju ingen svenska på den tiden och kunde inte riktigt prata med människor, så jag målade tavlor stället för att sälja majblommor. Pengarna gav jag till Majblomman!

Hur har du lärt dig att måla och teckna?

– Jag hade en konstlärare som lärde mig olika tekniker när jag bodde i Indien, men jag har också målat mycket fritt, på känsla.

Har du något råd till andra barn som vill hålla på med konst?

– Det är bra att ha en lärare som kan lära dig olika metoder och hjälpa dig att uttrycka dig själv. 

Snabba fakta om Majblommans konstnär 2020
Joel Peries
Ålder: 14 år
Familj: Mamma, pappa, lillasyster
Skola: Ulriksdalsskolan, 8:an.
Intressen: Rita, måla, spela piano. Spelar i bandet Youthful Life.

<<
______________________________________
Artikelförfattare: Majblommans Riksförbund

Fler nyheter

KLIMAT & MILJÖ —
Miljardbelopp investeras i grön omställning i Uppsala län

SAMHÄLLE —
De tar över färdtjänst från Uppsala kommun

VARNING —
Bedragare utger sig för att ringa från Region Uppsala

SCENKOLL —
”Dagens” en underhållande lunchföre-
ställning

CITY —
Innovativ kamerateknik testas i Frodeparken

MUSIK —
Jultoner fyller UKK