1 1
Read Time:2 Minute, 10 Second

Luthagsnytt:s Stefan Andersson (utbildad gymnasielärare i historia) har noterat något som är väl värt att uppmärksamma. Nämligen att Eriksskolan i Rickomberga idag, på dagen, firar 90 år. Läs mer om bakgrunden till vår vackra skola där uppe på krönet i hans artikel nedan. /Redaktör’n | Foton: Dronepicture för Luthagsnytt
>>
ERIKSSKOLAN — EN 90-ÅRING PÅ DAGEN!
Under 1900-talets första decennier ökade barnantalet i den då långsträckta Bondkyrko socken. De små husen runt om i socknen som tidigare fungerat som skolhus räckte inte längre till. Efter att man först tagit tag i skoltomtsfrågan för socknens södra del & 1923-24 låtit skolan i Sunnersta komma till stånd, var det dags att lösa tomtfrågan för Rickomberga i socknens norra del.

Man hade först visat intresse för en tomt vid Karlsro, men ansåg att den inte var lämplig för ändamålet. Efter detta fann man ett intressant tomtområde som ägdes av professor Myrbergs arvingar. Affären gick raskt till och för 42 000 kronor köpte man tomten Rickomberga nr.1.

RICKOMBERGASKOLAN
Ritningar till Rickombergaskolan var redan klara och hade gjorts av arkitekten L. N. Gramén i Stockholm. Gramén fick den mödosamma uppgiften att försöka minska byggkostnaderna från en halv miljon till cirka 200 000 kronor. Den nya summan tillät det Kungliga Majestätet att avbetala med en tjugofemårig amorteringstid. Anbuden för skolhusbygget studerades av Skolrådet och de låg på mellan 380 000 och 198 000 kronor. Byggmästare J. B. Olsson i Uppsala lämnade det lägsta budet på 198 000 kronor och byggandet startade direkt i början på 1925.
Skolhuset och det tillhörande lärarbostadshuset stod klara för invigning den 22 augusti 1926. 
Eriksskolan hette från början Rickombergaskolan, men bytte namn 1951 för att inte blandas ihop med landstingets framväxande psykiatribyggnader på andra sidan Otto Myrbergs väg.

Kuriosa: Professor Otto Myrberg är för övrigt farfar till Per (melodin 34:an i himlen in) Myrberg.
_________________________________________

Källorna till inlägget om Eriksskolan:
* Bondkyrko socken: Minnesskrift över kommunalförvaltningen i anledning av socknens införlivning med Uppsala stad den 1 januari 1947. (Uppsala, Appelberg, 1946)
* Uppsala stads historia. 6:1, Uppsala kommuns skolor under några decennier av 1900-talet / Karl Söderberg. (Uppsala, Historiekomm., 1983)
* Rickomberga, Erikslund och Stabby – en tillbakablick. (Uppsala, 2014, Jan Sterner)
* Professor Otto Myrberg är farfars far till sångaren och artisten Per ”34:an! Myrberg.

Den gamla lärarbostaden som numera kallas "Lilla skolan" till vänster i bilden. Huset med de tre paviljongerna går under namnet "E-huset" av förståeliga skäl.
Den gamla lärarbostaden som numera kallas ”Lilla skolan” till vänster i bilden. Huset med de tre paviljongerna går under namnet ”E-huset” av förståeliga skäl.
Den s.k. "Stora skolan" var den ursprungliga skolbyggnaden. Foto: Dronepicture.se för Luthagsnytt.
Den s.k. ”Stora skolan” var den ursprungliga skolbyggnaden.
Foto: Dronepicture.se för Luthagsnytt.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “ERIKSSKOLAN FYLLER 90 ÅR (bilder)

  1. Hej!
    Vill bara hälsa att Ebba Nordlander, lärare, som fanns bild på i nr 5 2016 är min farfars syster. Har mer info om henne om ni vill veta. Hon var en vacker kvinna med Nathan Söderblom som granne. Som lärarinna var det otänkbart att gifta sig om man ville fortsätta jobba vilket Ebba ville. Min far som också blev lärare beundrade Ebba mycket o hon ska ha varit väldigt omtyckt o snäll.
    / Ingrid Nordlander

    1. Hej Ingrid,
      Först, ursäkta att svaret har dröjt.
      Det är alltid spännande att få nya ”trådar” att väva in i den väv som av tiden ständigt vävs … I vårt fall luthagsväven. Att din farfars syster, Ebba Nordlander, var en grann kvinna råder det ingen tvekan om. Dessutom måste hon ha varit av ett synnerligen starkt virke, som valde att satsa helhjärtat på det lärarkall hon måste ha känt … Säkert mången friare till trots.
      Tack för att du återkopplade till oss och, inte minst, för att du läser Luthagsnytt!
      /Peder Strandh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.