DJUR & NATUR —
Hon prisas för sitt arbete om djuretik

DJURETIK
Helena Röcklinsberg, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i i Uppsala, har idag fått ta mot Stiftelsen Marie-Claire Cronstedts pris.

Hon tilldelas priset för sin livslånga gärning att lyfta fram ämnet teoretisk djuretik. Utmärkelsen delades ut under WWFs höstmöte i Stockholm.

Helena Röcklinsberg, universitetslektor vid Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Sveriges lantbruksuniversitet, tilldelas Marie-Claire Cronstedts pris 2024 för sin livslånga gärning att lyfta fram ämnet teoretisk djuretik.

– Det var väldigt överrumplande att få besked om priset. Men det är med stor glädje och tacksamhet jag tar emot detta erkännande av ämnet djuretiks betydelse inom såväl tvärvetenskaplig forskning och undervisning, som i samhället i stort. Alla som håller djur har ett etiskt ansvar. Vi behöver en nyanserad diskussion i samhället om hur det ansvaret ska tas, och det kan djuretiken bidra med, säger Helena Röcklinsberg.

Helena var den första person i Sverige som disputerade i djuretik, vid Uppsala Universitet. Utifrån att det fanns önskemål om att förbättra dagens djurhållning granskade hon kritiskt hur bakomliggande värderingar och argument ser ut. Helena Röcklinsberg har speciellt intresserat sig kollisioner mellan olika värderingar relationen mellan etisk teori och moralisk praxis, och ofta arbetat med tvärvetenskapliga projekt. Hon har Sveriges enda universitetslektorat i ämnet djuretik och hennes kunskap efterfrågas av många inom och utanför SLU.

Med stor entusiasm och djup kunskap har Helena Röcklinsberg undervisat tusentals studenter i djuretik, från på grundnivå till doktorandnivå. Hon deltar dessutom gärna i den allmänna debatten på djurens sida, trots att detta inte alltid välkomnas.

Juryns motivering lyder:
”för Helena Röcklinsberg outtröttliga arbete att lyfta fram ämnet teoretisk djuretik och för hennes stora engagemang för en etisk djurhantering, både på vetenskaplig nivå och på en praktisk grundnivå.”

Fakta om priset:
Marie-Claire Cronstedts pris ska främja forskning och utbildning i Sverige inom ekologi, faunavård och hushållning med naturresurser. Priset delades första gången ut 2020 till professor emeritus Ingvar Ekesbo för engagemang i djurskyddsfrågor.

 

Extern skribent: Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) | 2024-10-24

 

 

 

 

Fler nyheter

UPPSALA —
Avsiktsför-
klaring om nytt centrum mot hedersvåld

POLISEN:
Så kan den digitala rekryteringen av barn och unga till kriminalitet gå till

SAMHÄLLE —
Lika vanligt bland flickor som pojkar att ha varit delaktiga i brott

DJUR & NATUR —
Hon prisas för sitt arbete om djuretik

SKOLA —
Skolnära stöd ska motverka problematisk skolfrånvaro

F&V —
Studie av AI-bilder: Tonåringar blir alltid lika vackra, lyckliga och framgångsrika