På fredagen undertecknades en avsiktsförklaring på Uppsala slott med bland annat Länsstyrelsen Uppsala län, Uppsala kommun, Region Uppsala och Polismyndigheten.
Tillsammans med Länsstyrelsen Uppsala län kommer länets kommuner, Polismyndigheten och Region Uppsala att styra verksamheten för att ge stöd från socialtjänst, polis samt hälso- och sjukvård till utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck i alla åldrar. Resurscentrumet ska också erbjuda utbildning och vägledning för yrkesverksamma i hela länet. Uppsala kommun blir huvudman.
– Genom att samverka med polis, länsstyrelse och region kan vi på bästa sätt erbjuda stöd till utsatta individer. Vårt arbete är viktigt för att hjälpa människor att leva ett tryggt och självständigt liv, säger Andreas Lindman, chef på Nexus resurscentrum vid Uppsala kommun.
Samlad kunskap och kompetens
Centrumet i Uppsala län blir verklighet genom att Länsstyrelsen Uppsala län för ett par år sedan ansökte om pengar från Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH). Länsstyrelsen har jobbat vidare med projektets struktur, inriktning och samverkansformer sedan dess. Regeringen tilldelar NCH medel för att möjliggöra dessa utvecklingssatsningar via länsstyrelserna. Målet är att det ska finnas fler resurscentrum nationellt mot hedersrelaterat våld och förtryck på sikt.
– Det är viktigt att det finns stödstrukturer med samlad kunskap och kompetens som kan stötta både utsatta invånare och länets kommuner, säger Destine Misto som är projektledare vid Länsstyrelsen Uppsala län.
Avsiktsförklaring steg på vägen
I somras fattade socialnämnden i Uppsala beslut om att Uppsala kommun blir huvudman för satsningen i länet. Nu har även en avsiktsförklaring undertecknats av deltagande parter. Region Uppsala och Polismyndigheten ingår i samverkansstrukturen och Region Uppsala delfinansierar även projektet under utvecklingsfasen.
– Hedersrelaterat våld och förtryck är komplext och handlar inte bara om fysiskt våld, utan också om stark social kontroll, hot och psykiskt förtryck. De som drabbas lever ofta i dubbel utsatthet – både i familjen och i samhället där stödet ibland brister. Därför är det oerhört viktigt att vi tillsammans i länet kan bygga ett gemensamt resurscentrum där vi kan erbjuda både utsatta och yrkesutövare stöd, säger Unn Harsem (C), ordförande regionala utvecklingsnämnden.
Verksamheten startar i början av 2025 och kommer enligt planen att finansieras via projektmedel till hösten 2027. Årliga utvärderingar av resultatet ska göras liksom en utvärdering vid projekttidens slut. Beslut om framtida samfinansiering och implementering i ordinarie verksamhet kommer i nästa steg att tas av respektive samverkanspart.
– Att arbeta tillsammans med andra för att säkerställa rätt kunskap och förmåga stärker polisen i brottsbekämpningen. Lagstiftningen som stärker skyddet för särskilt utsatta brottsoffer har utvecklats och fortsätter att utvecklas, vilket gör samverkan och förmågan att agera tillsammans än viktigare. Framförallt är det en viktig signal till de som är särskilt utsatta, säger Erik Åkerlund, polisområdeschef Uppsala.
•
Extern skribent: Uppsala kommun