• KOMMUNIKATION • Säkerhet |Samhällsviktig information / Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
>>
”Rakel 2.0 är framtiden – och nästa år kan man vara på god väg mot nästa generations Rakel”.
Det slog Dan Eliasson, generaldirektör på MSB, fast under Rakeldagen och förklarade att ”kunskap och förmåga finns. Det som behövs är finansiella förutsättningar och ett politiskt beslut”.
Rakeldagen är en av årets viktigaste dagar för de som arbetar med samhällsviktig information. Under tisdagen arrangerades Rakeldagen på Kistamässan där Dan Eliasson inledningstalade. MSB:s generaldirektör var tydlig – Rakel 2.0 är en prioriterad fråga för samtliga blåljusmyndigheter. Finansiella förutsättningar och ett politiskt beslut måste dock till innan Sverige kan ta steget mot nästa generations Rakel.
– Samhället behöver att Rakel utvecklas så att vi även kan skicka bilder och stora datamängder via ett säkert och robust system. Genom Rakel 2.0 skulle exempelvis Polisen kunna skicka livebilder och annan data som gör att man kan skapa en lägesuppfattning och få helt andra förutsättningar, säger Dan Eliasson och fortsätter; Sverige är drabbat av en våldsvåg sedan ett antal år tillbaka. Just nu ser vi en del av symtomen. När vi är i den situationen, att vi då inte skulle utrusta oss med de mest basala funktionerna som handlar om säker kommunikation där vi kan kommunicera annat än tal via Rakel… Det finns ju inte. Då finns det ingen trovärdighet i kampen mot brottsligheten.
Hur långt ifrån Rakel 2.0 är Sverige?
– Vi är inte så våldsamt långt i från. Kunskap och förmåga finns. Det som behövs är finansiella förutsättningar och ett politiskt beslut. På ett år räknar jag med att vi har klara och tydliga politiska beslut som anger vilken färdriktning vi ska ta och vilka aktörer som ska vara inblandade. Sedan tar det förstås några år att bygga upp ett robust system, säger Dan Eliasson.
Årets Rakeldag
Varje år arrangerar MSB Rakeldagen och årets tema var ”Krisen kräver kunskap”, som lockade över 900 deltagare.
– Årets tema, Krisen kräver kunskap, är högaktuellt. Besökarna på Rakeldagen var som vanligt väldigt engagerade och jag tycker att programmet erbjöd mycket matnyttigt som de kan ta med sig hem till sina organisationer för att stärka sin förmåga vid stora händelser, säger Mats Persson, tillförordnad verksamhetschef för Rakel och ledningssystem på MSB.
En av alla fantastiska talare på Rakeldagen var äventyrerskan Renata Chlumska, som säkert inspirerade många i publiken att göra ytterligare stordåd i sina respektive verksamheter.
Och vad är då Rakel?
Rakel är ett digitalt radiokommunikationssystem som används av aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar. Med Rakel kan medarbetare med samhällsviktiga uppdrag kommunicera säkert och effektivt i vardag, kris och under höjd beredskap. I dag är fler än 600 aktörer över hela Sverige anslutna till Rakel. <<
_________________________________________________________________________
Artikelförfattare: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) | 2019-11-12