Ung filmare från Chile får filmpris till Ingmar Bergmans minne

• KULTUR • FILMPRIS | Uppsala kommun

>>
Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne delas i år ut för tionde gången vid Uppsala Internationella Kortfilmfestival. 2019 års pris går till Thomas Woodroffe för filmen Fiebre Austral. Filmpriset är avsett för en ung och lovande filmskapare som verkar i Ingmar Bergmans anda.

Priset till Ingmar Bergmans minne är instiftat av Uppsala kommun. Årets vinnare får 50 000 kronor och ett diplom utformat av konstnären Jin Jiang. Priset delades ut på Slottsbiografen i Uppsala lördag 26 oktober.

Juryns motivering: ”Genom att, med dröjande bilder och utdraget tempo, hålla vår uppmärksamhet längre än brukligt, skapas, med säker hand, en obekväm och orolig atmosfär. Väl avvägd komposition, ton och takt orkestrerar en djupt berörande och kännbar spänning. Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne går till en film som tänjer på den narrativa filmkonstens gränser till deras mest kroppsliga och oväntade slutmål.”

Filmen Fiebre Austral är från 2019, regissören Thomas Woodroffe är född 1995.

Alla filmer som deltagit i den internationella tävlingssektionen och har en regissör yngre än 30 år har blivit nominerade till priset, totalt 24 filmer från lika många länder. Adjungerade konsulter har varit en internationell jury som har bestått av Adam Khalil, USA samt Lydia Beilby och Tara Judah, Storbrittanien.

21-27 oktober ägde den 38:e Uppsala Kortfilmfestival rum på fyra biografer i centrala Uppsala. Festivalen är en av Europas största kortfilmfestivaler och har varje år cirka 9 000 besökare. På årets festival visades över 300 filmer från nära 70 länder. Förutom alla filmvisningar arrangerades också ett stort antal samtal, seminarier, evenemang, konserter, fester och adra aktiviteter.

– Kulturnämnden stöttar festivalen av flera skäl. Den har satt Uppsala på kartan för kortfilmälskare från när och fjärran. Den erbjuder en möjlighet för våra förskolebarn och skolelever att få ta del av kvalitetsfilm. Och den är ett viktigt forum för filmskapare att mötas, utvecklas och uppmärksammas. Som ordförande i Kulturnämnden är jag stolt över att få bidra till festivalen, säger Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande. <<

____________________________
Textförfattare: Uppsala kommun

Fler nyheter

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall

PÅ VÄG | Fortsatt satsning på cykeln som transportmedel

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet

SVERIGE | Mer barn- och ungdomsidrott än innan pandemin