Kungliga Musikhögskolans studenter gör examensprojekt på UKK

KULTUR / MUSIK / UKK / KUNGL. MUSIKHÖGSKOLAN STHLM

>>
Det fleråriga samarbetet mellan UKK och KMH som startade hösten 2018 fortsätter. Under kommande år presenteras flera konserter med masterstudenter från landets högsta musikerutbildning, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

– Samarbetet med UKK innebär en fantastisk möjlighet att komma in i en professionell och kreativ miljö, som ger studenten förutsättningar att både utvecklas och utmanas i sitt konstnärskap, berättar Emilie Lidgard, projektkoordinator på Utbildnings- och forskningsavdelningen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 

Och de positiva omdömena stannar inte i Stockholm.

– Att möta studenterna och deras konstnärliga visioner ger oss inspiration och energi, säger UKKs vd och konstnärliga ledare Lena Åberg Frisk. Vi som jobbar med musik på UKK delar studenternas stora nyfikenhet på samtida influenser, både lokalt och internationellt, och genom detta samarbete knyter vi an ännu starkare till dagens – och framtidens – musikscen. 

Kungliga Musikhögskolan genomför ett projekt för utveckling av examensjobb inom konstnärliga utbildningar. Projektet kallas ESAIM – etablering av självständiga arbeten som exjobb inom musik och teknik – och är finansierat av Vinnova med KTH som samarbetspart.

Syftet med projektet är att stärka studenternas kapacitet på arbetsmarknaden och det finns också ett starkt jämställdhetsperspektiv. Modellen innebär att studenterna har möjlighet att välja att genomföra hela eller delar av sitt självständiga arbete i samarbete med en extern part, som UKK. Därmed skapas goda möjligheter till nya kontakter och värdefulla erfarenheter för studenterna att ta med sig ut i arbetslivet efter avlagd examen. Samtidigt finns det intressanta möjligheter för UKK att ta del av Musikhögskolans kompetens, teknik och konstnärliga forskning.

– Vi är stolta över att kunna bidra till studenternas utveckling och ge dem möjligheter att forma sina examensarbeten med hjälp av kompetensen som finns på UKK. Vi ser fram emot att bjuda in Uppsalapubliken att möta våra framtida musikstjärnor, i konsertsammanhang som är skräddarsydda för tillfället, säger Lena Åberg Frisk.

– Det finns ett genuint intresse på UKK av att ta del av studenternas idéer, de lyssnar, ställer frågor och tillsammans med studenten sätts ramarna för en unik konsertupplevelse. Vi är imponerade av UKK:s engagemang i projekten och ser fram emot ett långt och givande samarbete, avslutar Emilie Lidgard

Två examensprojektkonserter under hösten

Först ut är cellisten Linnea Vikström som utforskar förhållandet mellan dans och musik samt bjuder på vacker musik från kompositörer som Debussy, Boulanger och Lidström. Konserten sker under Kulturnatten, lördag 14 september. 

Söndag 22 september får vi möta Catrin Johansson. Med improvisation i fokus kommer flöjtisten tillsammans med duon Tertium Datur, kvartetten Bricolage, Ale Möller och ljuddesignern Surte Norin inta Uppsala Konsert & Kongress. En musikalisk upplevelse skapad för det speciella rummet – i stunden!

Presentationer av de båda examensprojekten finner du under rubriken ”Dokument” via länkarna nedan eller på ukk:s webbsida.

Båda konserterna har fri entré, men kräver föranmälan för garanterad plats. Förnmälan = boka 0-kronorsbiljett via ukk.se

___________________________
Art. / Pressmeddelande från UKK
(Urspr. publ. 12 augusti 2019)
___________________________

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”