Hjälp polisen att sätta punkt för sensommarens våldtäktsvåg

LAG & ORDNING / SOMMARENS VÅLDTÄKTSVÅG / POLISEN
>>
Den senaste veckans våldtäkter i Uppsala, varav huvuddelen i nordvästra staden och Luthagen, skapar av uppenbara skäl såväl oro som frustration och ilska. Alla de kvinnor som sedan tidigare har känt sig osäkra när de vistas på våra allmänna platser lär knappast känna sig tryggare efter den senaste tidens händelser. Två av överfallen resulterade enligt polisen i fullbordade våldtäkter.

Den första av den senaste tidens överfall ägde rum under natten mellan den andra till tredje augusti (2-3/8). Det tidspann som målsäganden uppger som det aktuella är mitt i natten, mellan klockan 02:30 och 03:30 i en gränd nära korsningen mellan Sysslomansgatan och S:t Johannesgatan. Målsäganden, en kvinna i 25-årsåldern, ropade på hjälp till ”personer som stod utanför restaurangen Palermo och rökte men det var ingen som uppmärksammade henne”, skriver Uppsalapolisen i ett pressmeddelande.
Polisen önskar nu komma i kontakt med personer som var på restaurangen vid den aktuella tidpunkten och boende intill restaurangen som kan ha gjort iakttagelser. Har du uppgifter som du vill delge polisen så gör du det lämpligast på telefon 114 14 alternativt via e-post.

– Den ansvarige förundersökningsledaren liksom de utredare som arbetar med ärendet sitter naturligtvis på ett flertal ytterligare fakta från händelsen, säger Mikael Hedström, presstalesperson i region Mitt till UM Luthagsnytt. Men dessa uppgifter håller de för sig själva så länge det anses försvarbart av förundersökningsledare. Allt för att eventuella vittnen inte ska påverkas.

På sin webbsida berättar Polismyndigheten att de arbetar brett och söker efter eventuella indikationer om det kan röra sig om en och samma gärningsman vid samtliga händelser. I utredningarna har man, i skrivande stund, inte kommit fram till något som tyder på att det handlar om samma gärningsman. 

Vidare kan man på polisens webb läsa:
Om man är orolig för att vistas ute i Uppsala på kvällar och nätter bör man tänka på följande:

  • Det finns gärningsmän som söker upp män och kvinnor som är ensamma ute och rör på sig. Det är lättare att angripa ensamma offer än personer i sällskap. 
  • Om man promenerar hem från en utekväll så ska man använda upplysta gator och undvika mörka gränder och parker. 
  • Ta gärna sällskap av vänner eller bekanta när man ska gå hem. 
  • När man är ute ensam kvälls- och nattetid ring gärna upp en bekant och berätta var man går. 
  • Be om att få skjuts av någon vän eller kamrat hem. 
  • Åker man kollektivt eller tar en taxi, ska man tänka på att använda etablerade och godkända bolag. 

Vad gör polisen för trygghetsskapande åtgärder:

  • Polisen prioriterar överfallsbrott mot kvinnor och vidtar alla initiala åtgärder. 
  • Polisen kommer att öka sin närvaro i centrala Uppsala som trygghetsskapande åtgärd. 
  • Under den närmaste veckan och veckorna kommer polisen få ökande resurser i samband med att anställda vid polisen återkommer efter semestrarna. Det medför att det finns fler resurser för trygghetsskapande åtgärder och mer personal att koppla på i utredningarna. 
  • Redan i dag så arbetar en grupp med de aktuella ärendena och man arbetar brett och intensivt. Många förhör ska hållas i ärendena.

________________________________________________
Uppsalamagasinet Luthagsnytt | redaktion@luthagsnytt.se


Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”