Fira nationaldagen i Parksnäckan

På nationaldagen torsdag 6 juni bjuder Uppsala kommun in till traditionsenligt firande i Parksnäckan i Stadsträdgården med tal, musik och sång. Hedersgäster är kommunens nya medborgare, som under förmiddagen välkomnats i en medborgarskapsceremoni på Uppsala slott.

– Vi välkomnar de 1 347 nya medborgarna, varav 487 barn, som kommit till oss från 103 länder och med kunskap i 52 språk. Den 6 juni är ett fantastiskt tillfälle för att välkomna nya medborgare och sedan tillsammans fira det här landet Sverige och då värdesätta lite extra att vi har fred och frihet, säger Eva Edwardsson, kommunfullmäktiges ordförande.

Före firandet i Parksnäckan hålls en ceremoni på slottet med cirka 550 personer då de nya medborgarna ta emot sitt minnesbevis. Civilminister Ardalan Shekarabi (S), kommunfullmäktiges ordförande Eva Edwardsson (L), kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson (MP) och Domino Kai, minoritetspedagog och debattör i romska frågor, håller tal. Sång framförs av damkören La Cappella. Konferencier är kulturdirektör Sten Bernhardsson.

Talare vid firandet i Parksnäckan är bland annat kommunfullmäktiges ordförande Eva Edwardsson (L) och kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson (MP). Hela programmet finns att ta del av via länk nedan. 

– Jag välkomnar alla Uppsalabor, nya som gamla, att fira Nationaldagen i Parksnäckan. Nationaldagen är en dag då vi firar Sverige som ett land i fred där människor med olika bakgrund lever tillsammans. I frihet och förhoppningsvis med förståelse och respekt för varandra, säger Linda Eskilsson (MP) kulturnämnden ordförande.
_____________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun
_____________________________

Fler nyheter

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg

F&V
Robotars känsel kan bli lika snabb som människans

ONLINE
Wikområdets historia digitaliseras och tillgängliggörs

SENIOR
Följ med Träffpunkter 65+ ut för en dag i gemenskap och rörelse

NYTT PROJEKT
Ungdomar ska öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck