0 0
Read Time:56 Second

| VILTVÅRD / JAKT / VILDSVIN | >>

Den 15 maj börjar nya bestämmelser rörande vildsvinsjakt att gälla. Bland annat blir det tillåtet att använda sig av värmekamera och rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet.

Regeringen har beslutat att vissa jaktmedel ska få användas för att göra jakten på vildsvin enklare och mer effektiv. Beslutet innebär att elektronisk bildförstärkare, elektronisk bildomvandlare, värmekamera eller rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet tillåts vid jakt efter vildsvin.

_______

Mörkersikten, så kallade termiska sikten, får dock endast användas vid jakt i öppen terräng eller vid åtelplatser. Syftet med de nya bestämmelserna är att underlätta jakten efter de generellt nattaktiva djuren och på sikt minska de omfattande problem som vildsvin orsakar för markägare och lantbrukare.

– Länsstyrelsen har tidigare kunnat ge tillstånd för användande av rörlig belysning och elektronisk bildförstärkare vid skyddsjakt efter vildsvin i det enskilda fallet, och antalet ansökningar har ökat från år till år. I princip alla ansökningar har beviljats. Med de nya bestämmelserna utökas möjligheterna att använda hjälpmedel utan att behöva söka tillstånd hos länsstyrelsen, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Uppsala län.

Ändringarna i jaktförordningen träder i kraft den 15 maj 2019.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.