Anselme Boix-Vives – grönsakshandlaren som började måla visas i Sverige för första gången

>>

Uppsala konstmuseum inleder sommaren med att presentera den franske konstnären Anselme Boix-Vives (1899-1969) i en omfattande utställning 25 maj-15 september. Efter större delen av hans yrkesliv som grönsakshandlare började han vid 61 års ålder att måla. Självlärd och med en vilja att förändra världen till något bättre, målade och tecknade han över tvåtusen bilder de sista sju åren av sitt liv. Utställningen ”På besök hos Anselme Boix-Vives” innehåller cirka 140 målningar och teckningar samt ett par verk av hans barnbarn Philippe och Julia Boix-Vives.

Vernissage lördag 25 maj 14.00.

Invigning med Pierre Moncorgé, kommunikationsansvarig vid Frankrikes ambassad i Sverige och Eva Edwardsson, kommunfullmäktiges ordförande Uppsala kommun. Daniel Werkmäster, museichef Uppsala konstmuseum, hälsar välkommen och presenterar utställningen. Musikframträdande av TouTouï med Philippe Boix-Vives, gitarr, Mats Dimming, kontrabas och Anna Lund, trummor.

Anselme Boix-Vives (1899-1969), : ”Les deux ivrognes”, 80×108. Collection Julia & Philippe Boix-Vives.

Utställningen presenterar ett flertal praktfulla verk men ger också en tematisk och biografisk beskrivning av Boix-Vives konstnärskap. En del är en stiliserad rumslig gestaltning av Anselmes värld – grönsaksbutiken, målarateljén och köket. I utställningen medverkar även två av konstnärens barnbarn, Philippe Boix-Vives, född 1966, kompositör och musiker, bosatt i Stockholm samt Julie Boix-Vives, född 1970, bildkonstnär och bosatt i Eindhoven, som med varsina konstnärliga verk besöker sin farfar. Huvuddelen av verken i utställningen tillhör också dem. På besök hos Anselme Boix-Vives produceras av Uppsala konstmuseum. Curator är Daniel Werkmäster i samarbete med Philippe Boix-Vives och Julia Boix-Vives. I anslutning till utställningen produceras en katalog med ett rikt text- och bildmaterial. 

OM:
Anselme Boix-Vives (1899–1969) född i Spanien, emigrerade vid 18 års ålder till Frankrike och drev under större delen av sitt liv en grönsaksbutik i byn Moûtiers i franska Savojen. Vid sidan av sitt arbete utvecklade han en pacifistisk världsåskådning och började på 1950-talet att skriva flera manifest som han sedan uppvaktade flera av världens ledare med sitt fredsbudskap. 1962, uppmuntrad av sin son Michel, började Anselme Boix-Vives måla. Under sju års tid fram till sin död 1969 hann han utföra cirka 2 400 målningar och teckningar. Hans teknik var oskolad och hans bildvärld hans egen, men också en del i hans idé och arbete om att skapa fred på jorden. Färgskalan är klar och figurer och motiv kan ofta härledas till människor, djur och natur men det förekommer även rent abstrakta kompositioner. Boix-Vives fick också möjlighet att ställa ut sina bilder och hör idag till de erkända, etablerade konstnärerna inom fransk l’art brut (fr: den råa konsten). Surrealisten André Breton var en av flera beundrare av Boix-Vives.

.

| Artikelförfattare: Uppsala konstmuseum |

Fler nyheter

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall

PÅ VÄG | Fortsatt satsning på cykeln som transportmedel

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet

SVERIGE | Mer barn- och ungdomsidrott än innan pandemin