MARK KNOPFLER I BOTANISKA TRÄDGÅRDEN:

Fantastisk musik i förfulad miljö_____
>>
Arrangörerna har, i sin marknadsföring av den f.d. Dire Straits-stjärnan och världsberömde låtskrivaren Mark Knopfler och hans band, uttryckt att konserten kommer att hållas i ett av Sveriges vackraste konsertsammangang, i Botaniska trädgården här i Uppsala. Arrangörerna hade rätt. Helt rätt ända till dess de täckte för hela parken med svart plast för att förhindra förbipasserande att råka få en skymt av Mark Knopfler & Co. ca 300 meter längre bort.

Svarta plast täckte för den annars så vackra miljön kring Uppsala slott och Botaniska trädgården då Mark Knopfler spelade i Uppsala.
Svarta plast täckte för den annars så vackra miljön kring Uppsala slott och Botaniska trädgården då Mark Knopfler spelade i Uppsala.


Jag fick möjlighet att stanna till på Dag Hammarskjölds väg – mellan slottsbacken och Botaniska trädgården – och blev förbluffad att detta kan vara tillåtet. Tala om att förfula en så vacker plats. Till och med Uppsala slott tronade bakom svart plast… Detta för att förhindra människor att se Mark Knopfler från 400 meters håll.

Jag frågar mig om plasten kanske fyller något annat, högre syfte, som t.ex. att dämpa konsertljudet för området som omger trädgården. Men den förklaringen förefaller osannolik varför jag nödgas anta att arrangörerna har utgått ifrån att fler kommer att betala entré om de inte kan se Mark Knopfler på 300 meters avstånd. 
Att döma av alla de människor – i alla åldrar varav ovanligt många kom med sina hundar (en reflektion) – som ändå hade bänkat sig på de gräsytor som inte var avspärrade med stängsel så hade inte arrangören förlorat många kronor utan den förfulade svarta plasten. Hela området kring slottet och Botaniska trädgården kändes mer som en del av Örebros nu aktuella ”Open Art”, som en konstinstallation som avser att chocka, att kontrastera å det grövsta mot det som definitivt kunde ha varit Uppsalas kanske allra vackraste plats denna juniafton.

Måtte de inte göra samma miss när sir Elton John kommer till Botaniska! I så fall är det bättre att de förlägger liknande framtida konserter till IKEA:s eller Boland City:s enorma parkeringsytor. Hm, kanske kunde de på så vis också spara in på den svarta plasten som i kväll användes vid Botaniska trädgården då dessa köppalats till kolosser garanterat skulle skymma OCH dämpa ljudet för hela övriga Uppsala…
Nej, föresten. Jag ångrade mig: Håll konserter i Botaniska trädgården även framgent. Men spara in på plasten då, låt barnfamiljer med picnickorgar, hundar och (t.ex. oförstående hip-hopare) slå sig ned i gräset runt vårt vackra slott. Mark såväl som Elton kommer nog ändå att ge kirr i era kassor, arrangörerna!
/Peder Strandh

Fler nyheter

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens

INSÄNDARE:
Raggmunk och fläsk … Och spårväg!

FOLKLIGT
Festligt på Fyrisgårdens Broloppis

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg