KONST: Kitty Crowther på Bror Hjorths Hus

KULTUR | Konst – Illustrationer >>

Den belgiska bilderbokskonstnären Kitty Crowther (född 1970) ställer ut originalillustrationer på Bror Hjorths Hus i Uppsala. Bilderna visas i en lekfullt gestaltad miljö där konstnären själv skapat ett platsspecifikt verk till utställningen. Under invigningen finns konstnären på plats och tecknar på utställningshallens fönster i samspel med museets besökare.

Kittys Crowthers bilder har sin helt unika karaktär. Färgpennors linjer dansar och vibrerar i bilden, tydliga som trådar i ett broderi. Sedan barnsben har hon älskat sagor och berättelser och kallar sig gärna historieberättare. Grunden till berättarförmåga lades redan i hennes barndom. En medfödd hörselskada gjorde det svår för henne att kommunicera med andra, och omvärlden kunde ibland te sig obegriplig. Fantasin blev en tillflykt i tystnaden och formade Kitty Crowther till en fantastisk berättare.


År 2010 belönades Kitty Crowther med ALMA-priset för sitt bilderboksskapande. Motiveringen löd:
Kitty Crowther är linjens mästare, men också stämningens. Hon förvaltar, förvandlar och förnyar bilderboksberättandet. I hennes värld står dörren mellan fantasi och verklighet vidöppen. Tilltalet är varligt och personligt men verkningarna starka och i sin djupa inlevelse med dem som har det svårt visar hon på vägar där svaghet kan vändas till styrka. Humanism och medkänsla genomsyrar och binder samman hennes konstnärskap.”

Kitty Crowther har gett ut mer än fyrtio böcker varav ett tjugotal finns översatta till svenska. Crowther är både illustratör och författare och har bl. a. samarbetat med Ulf Stark. I utställningen visas originalillustrationer från böckerna Sagor om natten, Farwest, Rymlingarnaoch Mamma Medusa. Utställningen innehåller också små hus för lek, teckning och sagoläsning för museets yngre besökare.

Artikelförfattare: Bror Hjorths Hus

Fler nyheter

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens

INSÄNDARE:
Raggmunk och fläsk … Och spårväg!

FOLKLIGT
Festligt på Fyrisgårdens Broloppis

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg