Senaste nytt från Uppsala linneanska trädgårdar

>>

Observera:
Detta är ett utdrag från ett nyhetsbrev som utkom från Uppsala linneanska trädgårdar den 18 mars.

Tjuvstarta våren med ett besök bland spirande lökar. Tillsammans med Trädgårdsamatörerna, lökexperten Gerben Tjeerdsma samt blomsterkonstnärerna Monika Ågren och Marie Falestam bjuder de linneanska trädgårdarna in till en utställning med vårkänsla.

Utställningen ”Otålig vår i Orangeriet” är öppen under de två sista helgerna i mars och kommer att innehålla vanliga och rara lök- och knölväxter, flankerade av blommande lagerolvon, aprikos, persika och kamelior. Den är också startskottet för de linneanska trädgårdarnas satsning på spirande lökar och knölar, där även gräsmattor och rabatter kommer att bjuda på nya blommande skönheter senare under våren och försommaren. 

Blommande fönster
Lök- och knölväxterna hittar ni i de djupa fönsternischerna i Orangeriet. I ett av fönstren kommer medlemmar ur Sällskapet Trädgårdsamatörerna (STA) att visa upp sina tidigt blommande favoriter. I ett annat presenterar lökexpert Gerben Tjeerdsma, från Gerbianska trädgården på Råda Säteri, en del av sina samlingar. Han har arbetat som trädgårdsmästare på Göteborgs botaniska trädgård och på Universeum samt rest i lök- och knölrika områden i Italien, Irak, Iran, Turkiet, Argentina och Sydafrika. Gerben kommer även att dela med sig av sina kunskaper på ett av flera föredrag under utställningstiden.

Vi ser också fram emot att se två fönster med smakfulla och inspirerande installationer gjorda av blomsterkonstnärerna Monika Ågren och Marie Falestam. Monika har en butiksbod i ett stenvalv nedanför domkyrkan, där hon bland annat säljer kransar, mossbollar och gräskronor. Hon har också visat sin trädgårdskonst i utställningar i stadsrummet i Uppsala och i Botaniska trädgården. Marie driver Humlebo Inredning & trädgård i Almunge. Hon har bland annat blivit utsedd till årets kreatör på Sofieros Vårfest samt skapat de fantastiska blomsterklänningar du kan ha sett i samband med Linnés trädgårdsfest i Linnéträdgården.


Öppettider:

Utställningen är öppen kl. 11-17, lördag–söndag 23–24 mars och fredag–söndag 29–31 mars. Den kommer även att vara öppen i samband med visningar och föredrag kvällarna 26–28 mars (kl. 17.30-19.30). Det kommer också att finnas en butik med växtförsäljning. Entréavgift 50 kr.

FÖREDRAG OCH VISNINGAR:

Lör 23/3 kl. 10.00: LÖKARNAS VÄRLD – föredrag följt av invigning med lökexperten Gerben Tjeerdsma.

Tis 26/3 kl. 18:.00 VÅRBLOMNING I ORANGERIET – de linneanska trädgårdarnas trädgårdsmästare visar växter från Medelhavsområdet.

Ons 27/3 kl. 18.00: PÅSKLILJOR, SNÖDROPPAR OCH ALZHEIMERS SJUKDOM – apotekaren Sonny Larsson berättar om hur amaryllisväxterna påverkar hjärnan.

Tors 28/3 kl. 18.00: TÅLIGA OCH OTÅLIGA LÖKAR – botanisten och trädgårdsmästaren tar dig med på en rundtur i utställningen.

Lör 30/3 kl. 13.00–15.00: LÖKAR OCH KNÖLAR – MÄSTARENS URVAL. Föredrag med intendent Henrik Zetterlund från Botaniska trädgården i Göteborg.

Lör 30/3 kl. 15.00: WORKSHOP med Henrik Zetterlund. Begränsat antal platser. Föranmälan via bokning@botan.uu.se.

________________________

Spirande lökar och knölar – hela året
Under 2019 kommer rabatter och gräsmattor i Botaniska trädgården att bjuda på många uppstickande nyheter. I trädgårdens program (www.botan.uu.se/spirande-lok) hittar du visningar, föredrag och andra aktiviteter på temat Spirande lökar och knölar. 

”Temaåret är en del i arbetet med att komplettera och utveckla trädgårdarnas växtsamlingar på lång sikt”, säger Annika Vinnersten, trädgårdsintendent med ansvar för lökväxter i Uppsala linneanska trädgårdar. ”Här i Uppsala har vi goda förutsättningar att odla lök- och knölväxter. Under många år har de här delarna av våra botaniska samlingar fört en tynande tillvaro. Nu drar vi igång en långsiktig satsning för att säkra upp och komplettera de botaniska samlingarna.”

Det kommer att ta många år innan resultatet av satsningen får fullt genomslag. Befintliga planteringar behöver restaureras varsamt så att inga värdefulla sorter eller arter går förlorade. Dessutom är många av de växter som tillkommer i samlingarna frön och behöver flera år i plantskolan innan de är redo att möta besökarna. ”Under året med Spirande lökar och knölar kommer vi att berätta mer om restaureringen av lökrabatterna runt Orangeriet” fortsätter Annika Vinnersten. ”Och Botaniska trädgården kommer redan i år att översvämmas av blomsterprakt i form av de 75 000 lökar som grävdes ner i höstas. Snödroppar, krokusar, blåstjärnor, klockliljor, tulpaner, narcisser…”

Artikelförfattare: Uppsala linneanska trädgårdar

Fler nyheter

SAMHÄLLE | ”Vi vill alla samma sak, barnets bästa”

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall

PÅ VÄG | Fortsatt satsning på cykeln som transportmedel

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet