Uppsala Stadsmission startar ny verksamhet för stöd till spelberoende

>>

Uppsala Stadsmission påbörjar under mars att etablera en stödverksamhet för människor som fastnat i ohälsosamt spelande om pengar eller fullt utvecklat spelberoende (så kallat hasardspelsyndrom). Uppdraget, som löper på 4 år, förmedlas och finansieras via Uppsala kommun, där målet är att redan i slutet av mars påbörja behandling av den första gruppen med spelberoendeproblematik.

Verksamheten etableras utifrån ett nytecknat 4-årigt ramavtal (över perioden 2019-2023) som Uppsala Stadsmission och Socialnämnden i Uppsala tecknat, med avseende på förstärkta stödinsatser gentemot personer med spelberoende. Det här är ett nytt initiativ från Uppsala kommun och Uppsala Stadsmission blir nu pionjär på behandlingsområdet bland Sveriges Stadsmissioner.

– Jag är väldigt glad över det här uppdraget, då det är tydligt att problematiken kring spel om pengar snabbt ökar runt om oss och ett stort mänskligt lidande följer med den utvecklingen. Det här fenomenet sprider sig verkligen som ett gift i vårt samhälle och Uppsala utgör inte något undantag, säger Margaretha Svensson Paras, direktor på Uppsala Stadsmission.

Målet med behandlingen är att den som har ett spelberoende, kopplat till spel om pengar, ska få fungerande strategier för att komma till rätta med beroendet och dess negativa konsekvenser.

– Vi har länge arbetat med olika typer av beroendeproblematik och har därför en etablerad grundkompetens i vår organisation. Det känns särskilt meningsfullt att erbjuda behandlingar för spel då det är ett relativt nytt problem, med förödande konsekvenser för den enskilda människan och samhället i stort, säger Dirk Kehr, föreståndare på Uppsala Stadsmission.

Uppsala kommun hoppas under de kommande 4 åren bromsa utvecklingen kring spelberoende i kommunen. Deltagare som blir aktuella för spelberoendebehandling kommer att slussas till Uppsala Stadsmission via en inledande kontakt med Socialtjänsten.

– Spelberoende förstör människors liv och de som är fast i beroendet måste få professionell hjälp. Därför ser jag framemot ett gott samarbete med Stadsmissionen som genom sin övriga verksamhet har lång erfarenhet av att behandla och rehabilitera människor med svåra beroendeproblem, säger Eva Christiernin (S), ordförande Socialnämnden Uppsala kommun.

Artikelförfattare: Uppsala Stadsmission

OM UPPSALA STADSMISSION:

Uppsala Stadsmission är en idéburen organisation som stödjer och hjälper människor som lever i hemlöshet och utsatthet i Uppsala. Stadsmissionen erbjuder öppna sociala verksamheter, enskilt stöd, gemenskap och arbetsträning. Vi förnyar och utvecklar våra verksamheter utifrån rådande behov och tillgängliga resurser. Vi arbetar både långsiktigt och med akuta insatser. Vi vill att människor ska återfå kontrollen över sina liv, känna hopp och livsglädje, samt tillhörighet i samhället.

Läs mer om Uppsala Stadsmissionen via den här länken.

Fler nyheter

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens

INSÄNDARE:
Raggmunk och fläsk … Och spårväg!

FOLKLIGT
Festligt på Fyrisgårdens Broloppis

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg