Uppsaladesigner skapar unika smycken inför Världsparkinsondagen

Artikelförfattare Valegård Design >>

I april sker ett samarbete mellan Parkinsonförbundet och den tidigare forskaren och numera silversmeden Karin Valegård. Karin är forskaren som efter nära trettio år i forskarvärlden sadlade om från proteinkristallograf till silversmed.

Karin Valegård ger en bild av aktuell forskning med sina vetenskaps-inspirerade silversmycken. Med varje smycke finns en historia, en bakgrund.
– Proteiner, DNA och små molekyler har alla en vacker form och med silvertråd formar jag dem till unika smycken, säger hon.

Signalsubstansen dopamin har blivit ett av smyckena i Karins kollektion. Dopamin fungerar som en budbärarmolekyl i hjärnan, och brist på detta ämne ger upphov till försämrad motorisk förmåga. Nya läkemedel som kan omvandlas till dopamin i hjärnan har tagits fram. De har lett till helt nya behandlings-möjligheter av Parkinsons sjukdom. I samband med Världsparkinsondagen den 11 april går en del av försäljningen under mars och april av till Parkinsonfonden.

I grunden är hon docent och forskare inom molekylärbiologi och har under många år arbetat med att studera proteiners form i tre dimensioner. Hon grundade ”Valegård Design” 2013 och lämnade universitetsvärlden för drygt ett år sedan för att enbart arbeta med silversmycken inspirerade av vetenskap. Sedan 2014 har hon samarbetat med Nobelmuseet och designat smycken som är inspirerade av nobelprisen i medicin, kemi och fysik.

// Artikelförfattare Valegård Design

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter

Uppsala vidare mot att bli europeisk kulturhuvudstad 2029

STUDIE | Distansundervisning ledde till minskad vård för psykisk ohälsa

LITTERATUR | Ny bok om strömmad läsning

Sportlovsveckan på UKK

Han blir Uppsalas nya stadsarkitekt

Uppsala utsedd till Sveriges främsta idrottskommun