Vallöfte (S): Nytt billigt UL-kort för Uppsalas äldre

  POLITIK / AVSÄNDARE SOCIALDEMOKRATERNA I UPPSALA / VAL2018 
>>                
Socialdemokraterna i Uppsala går till val på att införa ett nytt UL-kort för kommunens 70-plussare. Kortet ska inte kosta mer än 150 kronor i månaden. Syftet är att förbättra pensionärers ekonomi så att de har mer över i plånboken och att motverka ensamhet bland äldre. 

Socialdemokraterna i Uppsala lovar att införa ett nytt UL-kort för kommunens 70-plussare om man vinner valet. Kortet ska vara kraftigt rabatterat och kommer inte att kosta mer än 150 kronor i månaden.
– För mig är det viktigare att bygga ett starkare samhälle där pensionärer får det bättre än att sänka skatten för de som redan har mest. Det går bra för svensk ekonomi och det går bra för Uppsala, det ska märkas i plånboken för dem som har byggt vårt samhälle. Det handlar om rättvisa, säger Erik Pelling (S), kommunalråd

Nationellt går Socialdemokraterna till val på att helt bort pensionärsskatten till 2020 och att höja pensionerna med upp till 600 kronor per månad för de med lägst inkomstpensioner. På sikt vill man att pensionen ska vara 70 procent av lönen. Syftet med det nya UL-kortet är att ytterligare förbättra pensionärers ekonomi men också att motverka ensamhet bland äldre.

– Vi måste göra mer för att förbättra pensionärernas villkor, också i lokalpolitiken. Jag vill inte att Uppsalas pensionärer ska behöva tacka nej till en söndagsmiddag hemma hos familjen eller en fika på träffpunkten för att bussen var för dyr. Det här är en viktig reform också för att motverka ensamhet, säger Erik Pelling.

Det nya kortet ska införas i Uppsala kommun nästa mandatperiod. Det är ett s.k. lågtrafikkort och kommer att gälla hela UL:s reseutbud under samtliga tider förutom i  rusningstrafik på vardagar. Alla Uppsalabor över 70 år kommer att erbjudas det nya UL-kortet. Reformen beräknas kosta 13 miljoner kronor.

Vid klockan 13 idag (tisdag 14 augusti) delar Erik Pelling ut flygblad om vallöftet på Stora torget.

_________________________________
Avsändare Socialdemokraterna i Uppsala
_________________________________

Fler nyheter

SVERIGE | Vårdförbundet varslar om övertidsblockad

F&V | Psykisk ohälsa kan öka risken för unga att begå brott

PSYKOLOGI | Alternativ behandling testas vid depression hos unga

KROPPEN | Luktsinnet styrs av hjärnans förväntningar

KLIMAT | Fem tips till politiker för att lyckas med sin klimatpolitik

F&V | Alarmerande låg kunskap om ekonomi bland dagens unga