Niclas Malmberg (MP) om regeringens vårändringsbudget

(POLITIK / MILJÖ / KLIMAT / INSÄNDARE MILJÖPARTIET)         
”Starkaste miljöbudgeten stärks ytterligare”        

Niclas Malmberg (MP)                    


Regeringen presenterade på måndagen den så kallade vårändringsbudgeten, d.v.s. förändringar i budgeten för 2018. Utifrån Sveriges mycket starka ekonomi föreslår regeringen bland annat förstärkningar till vården på nästan en miljard, och miljöbudgeten stärks med närmare en halv miljard. Tillskottet innebär att miljöbudgeten utökats med 113 procent under Miljöpartiets första mandatperiod i regering, från ca 5 miljarder till ca 11 miljarder.

– Vi ser hur klimatförändringarna äger rum nu, och vi måste därför agera med full kraft nu för att minska utsläppen av växthusgaser. Alla tänkbara effektiva insatser som kan göras måste göras, säger Niclas Malmberg, riksdagsledamot (MP).

Det är i huvudsak två budgetposter som får kraftiga resurstillskott inom miljöbudgeten. Stöd till biogasproduktion stärks med 270 miljoner kronor och stöd till solceller med 150 miljoner kronor.

– Intresset för att installera solceller på det egna taket har vuxit kraftigt, inte minst sedan regeringen aviserade att man lättar på bygglovsplikten. Tillskottet i budgeten behövs för att möta det stora intresset och garantera det 30-procentiga investeringsstödet för alla som kommer in med ansökningar i år, säger Niclas Malmberg. En förhoppning är förstås att budgetförstärkningen kommer synas i form av allt fler solceller på tak också i Luthagen.

// Signerat Niclas Malmberg, Miljöpartiet
_________________________

Fler nyheter

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens

INSÄNDARE:
Raggmunk och fläsk … Och spårväg!

FOLKLIGT
Festligt på Fyrisgårdens Broloppis

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg