Det är en stor ökning från det tidigare tillståndet på 50 000 ton per år.
Just nu pågår en utbyggnad av anläggningen. Den är beräknad att stå klar 2027 och då kommer biogasanläggningen producera ca 60 GWh per år, vilket motsvarar 6,1 miljoner liter diesel per år.
– Med en helt utbyggd produktion och om vi rötar så mycket matavfall som tillståndet tillåter kan vi producera ungefär 90 GWh biogas per år. Det är bränsle som motsvarar 9,2 miljoner diesel, men med den stora fördelen att biogas är ett fossilfritt bränsle. Det nya miljötillståndet gör Uppsala mer självförsörjande på biogas och vi kommer troligtvis kunna minimera inköp av gas för att bland att driva regionens bussar med biogas, säger Tomas Ulväng, vd på Uppsala Vatten.
– Det känns väldigt bra att vi nu ska ta till vara mer av vårt avfall och tillverka mer klimatsmart bränsle till bussar och andra gasfordon. Det är en vinst för klimatet och stärker beredskapen i samhället att få mer lokalt producerat bränsle, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i Uppsala Vattens styrelse.
Biogödsel – en värdefull restprodukt
Produktionen av biogas sker i en syrefri miljö som med hjälp av bakterier bryter ner matavfallet. Resultatet blir biogas som till största del används till drivmedel för bilar och stadsbussar, och en mindre del till uppvärmning. Av det som blir kvar efter produktionen av biogas framställer Uppsala Vatten biogödsel.
– Biogödseln kommer också att bli en viktig produkt, när vi ökar produktionen. Biogödselblandningen av rötad gödsel och rötat matavfall blir en väldigt bra gödning, Den bidrar med växtnäring till lantbruken runt Uppsala som då kan minska sina behov av att köpa in konstgödsel. Det här är inte bara ett lyft för biogasanläggningen utan för hela Uppsala att vi kan erbjuda det till kommunens lantbruk och samtidigt bidra till ännu mer lokalt producerat och fossilfritt drivmedel, berättar Lennart Nordin, chef på biogasanläggningen.
•
Extern skribent: Uppsala Vatten och Avfall AB