DJUR & NATUR
Greenpeace på kosläpp för att avslöja LRFs dolda planer för kossorna

SVERIGE
Greenpeace och Djurens Rätt besökte ett kosläpp utanför Uppsala för att informera besökarna om att korna riskerar att låsas in för gott om Kristdemokraterna och Lantbrukarnas riksorganisation får välja.

För många besökare på detta omtyckta PR-jippo kom informationen om att kornas sommarbete hotas som en chock, och få kände till att LRF och KD driver på för att avskaffa mjölkkornas lagstadgade rätt att komma ut och beta. Ett par hundra besökare skrev direkt under en namninsamling för att bevara beteskravet och ge alla nötkreatur rätt att beta.

– Alla som sett ett kosläpp förstår att det bästa kor vet är att få vara ute och beta gräs. Det vore en uppenbar försämring av djurskyddet om beteskravet avskaffades. Dessutom är det bara när kor får gå ute och beta på rätt sorts marker som de kan bidra till öppna landskap och den biologiska mångfalden, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.

Besökarna på kosläppet på Lövsta gård öster om Uppsala möttes idag inte bara av de traditionsenligt glada och exalterade korna som fick komma ut på bete för första gången i år. Utan även av representanter från Greenpeace och Djurens Rätt som var på plats och delade ut flygblad och samlade in namnunderskrifter till stöd för att bevara beteskravet. En stor banderoll med texten “Sista kosläppet från Bregottfabriken?” rullades ut på gårdens tak strax efter att korna släppts ut i hagen. Ett par hundra av besökarna skrev under namninsamlingen för att bevara och utöka beteskravet, och få kände till att mjölkkornas rätt att beta nu kan komma att avskaffas.

– Vi är här för att upplysa folk om att mjölkkornas rätt att komma ut och beta nu hotas nu av LRF, KD och stora mejeriföretag som Arla, som vill möjliggöra en ytterligare industrialisering av djurhållningen och tillåta att fler kor hålls instängda året runt. Av de samtal jag haft med besökare här under dagen är det tydligt att de flesta vill bevara kornas rätt att beta, och nästan ingen kände till att delar av mejeribranschen driver på för att avskaffa denna del av djurskyddslagen, säger Erika Bjureby.

Under juni månad ska utredningen “Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd” överlämnas till regeringen. Greenpeace och flera andra miljö- och djurrättsorganisationer befarar att utredningen kommer att föreslå att beteskravet ska avskaffas. Organisationerna som driver kampanjen jag vill beta.nu kommer i samband med att utredningen blir klar överlämna namninsamlingen för att bevara beteskravet till regeringen. LRF och deras underorganisation Växa Sverige genomför samtidigt i samarbete med Arla ett ifrågasatt experiment där 1500 kor hålls inlåsta i 18 månader för att studera hur de påverkas av detta.

– Beteskravet borde utvecklas istället för att avvecklas, och alla kor borde ges möjlighet att beta utomhus. Mejerijättar som Arla borde inse att det skulle skada deras förtroende hos konsumenterna allvarligt om de är med och och avskaffar kornas rätt att beta på sommaren. Speciellt eftersom nästa all marknadsföring för svenska mejeriprodukter, inklusive kosläppen, bygger på bilden att mjölkkorna liv består av att gå ute och beta på gröna ängar, avslutar Erika Bjureby.

 

Extern skribent: Ludvig Tillman, Greenpeace | 2024-05-05

 

 

Fler nyheter

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens