POESI | Nicole och Hugo diktade hem två vinster till Tiundaskolan

Den 21 mars var det Världspoesidagen. På Tiundaskolan blev två elever extra glada – Nicole och Hugo i årskurs 8 respektive 9, som överraskades som vinnare i Sustainable Poetrys årliga nationella poesiutmaning.

Elever från alla årskurser i hela landet har kunnat delta i Sustainable Poetrys poesitävling som hade Klimathopp som tema. En jury utser 17 vinnare. Hugo Björke tar hem utmärkelsen för andra året i rad. För Nicole Saavedra är det första gången hon får priset. Extra roligt var det att P4 Uppland var på plats och intervjuade de glada vinnarna.

– Poesi är nästa steg i hopp om hållbar utveckling och Klimathopp var ett bra ämne att uttrycka sig i genom en dikt, säger Nicole.

Hugo berättar för P4 Upplands reporter att segern i år var oväntad. Hans bidrag var en reservdikt som blev över från förra året. Men han är jätteglad att det gick hela vägen även i år. Han tycker att poesi är roligt, här kan man  formulera sig på ett annat sätt med orden och han är personligen intresserad av den konsten.

– På Tiundaskolan har elever i årskurs 6, 8 och 9 skickat in bidrag till tävlingen. De tycker att det här är jätteroligt. Det är ett väldigt fint sätt att göra sin egen röst hörd i en viktig fråga. Eleverna blir insatta i de globala klimat- och miljömålen och uppmanas att uttrycka sina egna tankar, känslor och idéer i sin poesi. Vi är jättestolta över alla våra elevers bidrag och särskilt grattis till Nicole och Hugo, säger Maria Åkerblom som är förstelärare och undervisar eleverna i svenska.

Sustainable Poetrys poesiutmaning

I tävlingen har barn och unga i olika delar av landet skapat dikter som berör, inspirerar och ger hopp. Sustainable Poetrys jury väljer ut vinnarbidragen till poesiantologin Klimathopp – Poesi av barn och unga. De utvalda dikterna presenterades genom Pop Up Poetry under Världspoesidagen den 21 mars i projektets Facebook-grupp. Youtube-kanal och på Instagram.

 

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

Fler nyheter

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens