MUSIK | Philip Glass Ensemble spelar Glassworks på UKK

Den 14 juni kommer The Philip Glass Ensemble från New York till Uppsala för att framföra ett av den amerikanske minimalistens mest populära verk ”Glassworks” och andra höjdpunkter ur den stora repertoaren.

Världsberömda The Philip Glass Ensemble kommer till Uppsala i sommar. Vid en konsert på Uppsala Konsert & Kongress fredag 14 juni framförs verket Glassworks från 1981. Hela verket i sex delar har aldrig tidigare framförts i sin helhet utanför New York City!

– Att presentera en kompositör och ensemble som har haft en sådan enorm påverkan på den samtida musiken och kulturen är onekligen en stor sak och ger en riktig spets till vårt konsertprogram, säger Björn Magnuson Lupo, projektledare på UKK:s programavdelning. Och det känns alltid speciellt att kunna erbjuda publiken musikupplevelser som är unika och inte tidigare har spelats på en svensk scen!

Efter att ha skrivit storskaliga operor och orkesterverk var detta Philip Glass första – och mycket framgångsrika – försök att komponera en mer poporienterad och ”Walkman-vänlig” musik, som var betydligt mer till Philip Glass gänglig och lättlyssnad. Flera delar ur Glassworks är också de bland mest populära och lyssnade styckena ur Glass samlade verk.

”Musiken skrevs för inspelningsstudion, men flera av styckena kom snart att ingå i ensemblens repertoar. Med ’Glassworks’, som är uppdelat i sex kortare delar, ville jag introducera min musik för en bredare publik än den som tidigare hade tagit den till sig”, har Philip Glass själv sagt om verket som nu alltså framförs i sin kompletta form på UKK:s scen.

Mer musik ur den omfattande reportoaren

På UKK spelar The Philip Glass Ensemble också stycken ur några av Glass främsta operor, som tillsammans med Glassworks ger en representativ bild och upplevelse av kompositörens och hans ensembles gemensamma repertoar. Bland annat hör vi en del ur operan Satyagraha, som i Folkoperans och Cirkus Cirkörs tappning gjorde succé när den spelades i Stockholm för några år sedan.

Philip Glass gästade UKK 2011 för en exklusiv konsert tillsammans med violinisten Tim Fain. På senare år turnerar den nu 87-årige kompositören alltmer sällan, och vid konserten i Uppsala i juni är det hans ensemble som för musiken vidare till både hängivna fans och nya lyssnare.

De för traditionen vidare

The Philip Glass Ensemble består av de främsta uttolkarna av den amerikanske kompositörens musik. Ensemblen grundades av Philip Glass i New York City 1968 som ett laboratorium för hans komponerande. Syftet var att utveckla en form och metodik för att möta de högt ställda tekniska och konstnärliga kraven i kompositionerna. Det musikaliska forumet blev en viktig kreativ källa för Glass själv. Många av hans mest hyllade verk har komponerats direkt för ensemblen, och dess medlemmar är och förblir oefterhärmliga tolkare av och ambassadörer för Glass musikaliska gärning. De har exklusiv rätt att framföra musiken och är helt dedikerade uppgiften att spela den för publik världen över.

Efter konsertdebuten 1969 hördes de främst i konstnärskvarteren i SoHo, New York, som då blomstrade som bäst. Under de kommande fem årtiondena fram till i dag har ensemblen uppträtt på prominenta festivaler och i konsertsalar på fem kontinenter.

Ensemblemedlemmen Michael Riesman rekryterades av Glass som keyboardist 1974. Två år senare fick han rollen som musikalisk ledare för ensemblen – en roll som han fortfarande innehar 50 år senare.

The Philip Glass Ensemble

  • Michael Riesman – musikalisk ledare, keyboard, piano
  • Lisa Bielawa – röst, keyboard
  • Dan Bora – ljudtekniker  
  • Peter Hess – saxofoner, klarinett
  • Ryan Kelly – ljudtekniker
  • Mick Rossi – keyboard
  • Sam Sadigursky – saxofon, klarinett, flöjt
  • Andrew Sterman – flöjt, saxofon

 

Extern skribent: Uppsala konsert och kongress (UKK)

 

 

 

Fler nyheter

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens