Han blir Uppsalas nya stadsarkitekt

Nu står det klart att Martin Edfelt blir ny stadsarkitekt i Uppsala kommun. Han kommer närmast från rollen som stadsarkitekt i Täby kommun och börjar sin nya tjänst i maj.

>>

Att vara stadsarkitekt i Uppsala innebär ett övergripande ansvar för stadens arkitektoniska vision och utveckling. Rollen innebär också att bistå nämnder och näringsliv med rådgivning, översyn och granskning vid planerandet av staden. Den andra maj är det dags för Martin Edfelt att axla rollen.

– Det är med stor lust och inspiration samt med ödmjukhet inför all kunskap som finns i kommunen som jag tar mig an uppdraget. Uppdraget är tydligt, jag ska arbeta strategiskt men också vara tillgänglig för avstämningar i stort och smått. För kollegor, politik och de som bor och verkar i Uppsala, säger Martin Edfelt.

Martin Edfelt bor i Stockholm men har spenderat stora delar av sin uppväxt och hela sin ungdomstid i Uppsala. Med en bakgrund som arkitekt, utbildad vid KTH, har han arbetat i alla skalor, från mindre projekt och publika byggnader till stadsbyggnadsprojekt. Martin Edfelt har bland annat arbetat med förnyelsen av Vällingby Centrum, Söderstaden i Stockholm med Slakthusområdet och arenaområdet samt Täby park som nu byggs på det gamla Galoppfältet. En röd tråd i hans arbete hittills har varit att lyfta kvaliteten i den byggda miljön och forma vackra, funktionella och hållbara stadsrum. Han började sin karriär på privata arkitektkontor och fortsatte sedan i flera roller i Stockholms stad och nu närmast som stadsarkitekt i Täby kommun.

– I en stad som Uppsala som växer och utvecklas i hög takt är rollen som stadsarkitekt viktig. Vi tror att Martin är rätt person att tillsammans med medborgare och näringsliv fortsätta utveckla Uppsala utifrån våra befintliga kvalitéer, säger Christian Blomberg, stadsbyggnadsdirektör i Uppsala kommun.

– Vi är så glada att ha rekryterat Martin Edfelt som har både bred och djup kunskap om stadsutveckling till rollen som hela kommunens stadsarkitekt, säger Maija Tammela Arvidsson, chef för plan- och byggavdelningen på Uppsala kommun.

Uppsalas snabba expansion gör att stadsarkitekten har en central roll. Martin Edfelt ser bland annat fram emot att arbeta med hur Uppsalas befintliga och nya stadsdelar sätts ihop till en välfungerande helhet och hur byggnader, parker och stadsrum i de nya delarna ska utformas så att de blir en del av Uppsalas identitet. Dessutom hur Uppsalabornas tankar och idéer tas om hand på bästa sätt.

Martin Edfelt efterträder Claes Larsson som går i pension. Under sina åtta år som stadsarkitekt har Claes Larsson gjort att arkitekturen fått en självklar del i samtalet om Uppsalas utveckling, under en stark tillväxtperiod. Han har bland annat tagit fram en av Sveriges första arkitekturpolicys för kommuner, instiftat ett arkitekturpris och varit starkt bidragande i utformningen av Uppsalas nya och prisbelönta stadshus.

Extern skribent: Uppsala kommun – 2024-02-12

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer