UKRAINAKRIGET | Uppsala kommun stoppar inköp från Mondelez

>>

 

Uppsala kommun har tillsammans med kommunens ramavtalsleverantörer kommit överens om att stoppa alla inköp av produkter från Mondelez med omedelbar verkan. Kommunen ansluter sig därmed till de många kommuner och företag som redan bojkottar Mondelez.

 

– Vi i Uppsala kommun ska undvika att handla med företag som fortsätter bedriva verksamhet i Ryssland. Det är viktigt att vi agerar och gör vad vi kan för att visa solidaritet med Ukraina. Då kan vi inte handla av företag som indirekt understödjer Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Uppsala kommun har avtal för runt 170 produkter med koppling till Mondelez. Det handlar om allt från kaffe, mjukost och choklad till andra varor som används i kommunens olika verksamheter, som skolor, vårdboenden med flera. Dessa produkter kommer nu att bytas ut mot andra varor i kommunens avtal med grossister.

Uppsala kommun agerar utifrån att EU har beslutat om sanktioner mot Ryssland och Belarus till följd av Rysslands aggression mot Ukraina.

– Vi gör löpande kontroller kopplat till de sanktioner som EU beslutat om i upphandlingar och har sedan tidigare gått igenom alla avtal. Hittills har vi inte behövt avsluta något avtal i förtid. Troligtvis kommer andra branscher än livsmedel att beröras framöver och där kommer kommunen, där det är möjligt, göra allt vi kan för att byta ut leverantörer och produkter med koppling till sanktionerna, säger Helena Sköld Lövgren, upphandlingschef Uppsala kommun.

 

Extern skribent: Uppsala kommun 2023-06-22

 

 

 

Fler nyheter

SVERIGE
Kraftig ökning av antalet anmälda antisemitiska hatbrott hösten 2023

FÖRSÄKRINGSKASSAN:
30 år med personlig assistans – utveckling och trender

UMLN:s VALBORGS-
GUIDE:
”Allt” för en klassisk sista april i Uppsala

BOSTÄDER
Bonava presenterade sin vision av det ”nya Seminariet”

REGION UPPSALA:
Vi är beredda på att hantera blockaden

BRIS:
Så många vuxna agerar när de oroar sig för barn