MULTIHALLEN INVIGD (BILDER)

 >>  BILDER FÖLJER UNDER ARTIKELN  
Det var många som tog sig till Uppsalas nya och toppmoderna idrottshall i samband med den officiella invigningen, måndagen den 25 september. ”Ljus, fräsch och stor” löd några av de fina omdömen som hördes om Luthagens nytillskott på idrottsfronten; Nya Tiundaskolans Multihall. 

Är det något som kan sammanfatta multihallen så är det ordet ”ljus”. På utsidan är den klädd i brädor av obehandlad gran som löper lodrätt runt hela fasaden.

– Jag är oerhört stolt över den här hallen, uttryckte Annelie Johansson som är VD för Skolfastigheter. Den är byggd med hållbarhet som ett av ledorden, fortsatte hon och nämnde i samband med detta granfasaden och att hela byggnadens kröns av ett sedumtak*.

Att byggnaden också har byggts för att kunna möta så många behov som möjligt var en annan sak som, med rätta stolt, lyftes fram. Liksom att man lyckats hålla såväl budget som tidsplan för byggnationen. Det sistnämnda instämde Rickard Malmström (MP), ordförande i kommunens Idrotts- och fritidsnämnd med. 

– Det är en otrolig prestation att allt har gått i lås enligt planen, uttryckte han och berörde även värdet av att man också har haft jämställdheten med som ett ledord i arbetet med huset, bl.a. syns det i att man har könsneutrala omklädningsrum. (Nya Tiundaskolan HBTQ-certifierades tidigare i år, reds anm).

Hela Uppsalas hall
Utbildningsnämndens ordförande, Caroline Hoffstedt (S), kunde inte nog tacka alla som bidragit till att hallen har kommit till stånd.
– Rörelse är bland det viktigaste som finns för barn och unga, inledde hon, och den här byggnaden inbjuder till det. Rörelse gynnar inlärningen och därmed kunskapsresultaten.
Hon betonade också att Nya Tiundaskolans multihall är hela Uppsalas att kunna nyttja, och syftade  framförallt på den rika föreningsverksamhet som redan har tagit hallen i bruk kvällstid – veckans alla dagar. Tiundaskolans rektor Torbjörn Kättström instämde med föregående talare och uttryckte sin tacksamhet över att få vara med om att inviga den första etappen på den helt nya skolan, multihallen.
– Jag tycker att allt har fungerat exemplariskt från allra första stund, sade han och syftade till den kontinuerliga dialog som pågått (och alltjämt pågår) mellan alla berörda parter.
Den officiella invigningen skedde med hjälp av ett antal innebandyspelare. På given signal; ett, två, tre … Brände de unga spelarna av skott mot ett innebandymål – tillsammans med bl.a. rektorn, idrotts- och fritidsnämndens och utbildningsnämndens ordförande. MÅL! Jajamen, nu var den invigd – Tiundaskolans nya multihall.

Kafé, dans och pingpong

Placerad ovanför den stora hallens mittparti finns ett rum som är tänkt att kunna fungera som kafé när idrottsföreningar m. fl. håller evenemang här. Här serverades på måndagskvällen fika till alla nyfikna besökare. Det tänkta ”ordinarie kaféet” var dock stängt och en jalusi av metall var allt som skvallrade om vad som finns bakom den öppningen väggen.
– Jag har hört sägas att det till och med finns en särskild apparat för korvkokning där inne, sa  en av besökarna till Luthagsnytt.
Det påståendet är dock inte bekräftat och bör tas med en nypa salt (och kryddpeppar och lagerblad, för den eventuella korvens skull).
Angränsande till kaférummet återfinns danslokalen. Med helkroppsspeglar som följer hela ena långväggen och ett stort frostat fönster formligen badade rummet i ljus. Dagen till ära hade man här ställt upp fyra stycken pingisbord. Populärt bland såväl unga som äldre som då tog chansen att utmana varandra i vänskaplig anda.

Från Kina till Luthagen
En av de som gillade dessa idrottsliga bord var sexåriga Jiaming, som tillsammans med pappa Hai och mamma Ming passade på att slå några slag.
– Jag har försökt att få kontakt med en bordtennisklubb men de har inte hört av sig tillbaka, berättar Ming på engelska. Så det är väldigt roligt att vi får möjlighet att spela lite här och nu.
Hon har nyligen avlagt sin doktorsexamen (PhD, reds anm) inom växtbiologi vid SLU och sedan åtta år är bosatt i Luthagen.
Maken Hai brukar besöka frun och sonen tre gånger per år men bor och arbetar i familjens hemstad Peking i Kina. Han har tränat professionella bordtennislag i Peking och önskar precis som hustrun att de ska kunna få kontakt med en bordtennisklubb i Uppsala för sonens räkning.
– Den här multihallen är verkligen fin … Och ljus, lyder deras omdömen innan Jiaming greppar bollen för att utmana pappa på ännu en duell.
Greta och hennes mamma Pia har inte hunnit att titta på hela hallen – ännu – men konstaterar att det de har hunnit se är bra.
– Den är fräsch, förtydligar Greta, 8 år som bl.a. också spelar fotboll i VP och förra vintern tvingades att träna i en hall i Eriksberg.

– Den är stor, konstaterar mamma Pia om multihallen, så nu hoppas vi på att slippa behöva ta bilen till Gretas vinterträning med VP och i stället kunna hålla till här, på hemmaplan.

Summa summarum

Det tycks som att alla är nöjda med den Tiundaskolans nya multihall. ”Ljus, fräsch och STOR” är de omdömen som klingat tydligast under invigningskvällen. Och kanske döljer sig en korvkokningsmaskin bakom kaféets denna afton stängda jalusi? Ett spörsmål som Luthagsnytt dock har lyckats bringa klarhet i (något som har efterlysts av elever från bl.a. Eriksskolan, som redan har börjat ha idrott i hallen), är att duscharna kommer att förses med draperier så att var och en får tvåla in sig i fred. Gott så.

Författare: Peder Strandh

* Ett sedumtak ”minskar risken för översvämning vid plötsliga skyfall, det tar upp och binder föroreningar i luften, det isolerar byggnaden året runt vilket ger en jämnare inomhustemperatur, det skyddar takets tätskikt mot UV-strålning och det dämpar buller” kan man läsa i Vi i Villa.

Idrotts- och fritidsnämndens Rickard Malmström (MP) och Utbildningsnämndens Caroline Hoffstedt (S) visade prov på innebandytalang när multihallen invigdes.
Dansstudion som, dagen till ära, fungerade som bordtennisrum.
Jiaming gillar bordtennis. Nu fattas bara att han ska hitta en bordtennisklubb att träna med, här hemma i Uppsala.
Jiaming med pappa Hai och mamma Ming. Hemma i Peking har pappa Hai tränat några av Kinas bästa bordtennisspelare. I nya multihallen passade han och hustrun på att lira med sonen.
På ett bord i kaférummet visades en skalenlig modell av hur skolan kommer att se ut när den är färdig. Det var många som var nyfikna på hur det slutligen kommer att se ut.
Greta och hennes mamma Pia gillade det de sett hittills av multihallen. ”Stor, ljus och fräsch” löd ett av omdömena. ”Nära, och det är skönt” var ett annat.
Caroline Hoffstedt (S), utbildningsnämndens ordförande var på gott humör och ”tacksam för att en så fin anläggning nu kan invigas”.

 

 

Fler nyheter

BILIST
Sjukhusvägen avstängd
24-31 maj

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge