BILDSPECIAL | Kungaparets jubileumsbesök i Uppsala

I dag var det så äntligen dags för lite kunglig fägring i vår stad. Strax innan klockan tio anlände kungen och drottningen med tåg från huvudstaden. Ett hyfsat stort pressuppbåd väntade tålmodigt vid perrong 8 tillsammans med rutinerad personal från det Kungliga hovet, säkerhetspersonal, Uppsalapolisens många representanter och så viktigast av allt; Uppsalaborna själva.

BILDER FRÅN DAGEN VISAS LÄNGST NER I ARTIKELN

 

Ett par hundra av oss hade sökt sig till centralstationen för att ta emot majestäterna. Det viftades med svenska flaggor och glada barnskratt från bland annat förskoleklasser rungade över den väntande skaran. Förväntansfulla blickar sökte sig efter armbandsurens visare innan de åter höjdes för att blicka utmed järnvägsspåren mot söder. Alla väntade på samma sak, den på tronen 50-årsjubilerande kungen och hans drottning. 

Just anlända tar sig kungaparet ett ögonblicks tid för att bilda sig en uppfattning om vad som väntar i Uppsala. (Foto: Peder Strandh, UMLN ©2023)

På utsatt tid anlände kungaparets tåg varpå de sedan hälsades välkomna av värden för dagens besök; Uppsalas nytillträdde landshövding Stefan Attefall. Efter att ha skakat hand med landshövdingen, dennes hustru Cecilia Hjorth Attefall samt den övriga ankomstkommittén passade kungen och drottningen på att hälsa på Uppsala studentkår, vilka mötte upp med sin imponerande fanborg på perrongen. Sedan var det dags att hälsa på folket, de samlade Uppsalaborna. I princip alla åldrar och etniciteter fanns representerade, flertalet med svenska flaggor i stadiga grepp.

 

Kungaparet framstod som mycket barnkära. (Foto: Peder Strandh, UMLN ©2023)

 

Upplandsmuseet och S:t Eriks torg

Efter en kort bilfärd invigde Kungaparet sedan den nya utställningen på Upplandsmuseet, Kungligt besök – Kungen och Uppland. En utställning som fokuserar på vår monark som i år firar 50 år på tronen. När de så småningom kom ut från museet möttes de kungliga av spelemän (och -kvinnor) som framförde den ”Mungalåten” från Norduppland. Dessa spelemän ledde sedan kungen, drottningen och övrigt sällskap i en stilla promenad mot ett fullsatt S.t Eriks torg. På vägen liksom på torget skulle man hinna med än mer handskakningar och utbyten av vänliga ord – kungligheter och Uppsalabor emellan.

När de kungliga hade anlänt till den stora scenen på S.t Eriks torg stämde Hemvärnets musikkår upp till Kungssången varpå sången ekade över det gamla torget. Därefter underhöll en yngre kör från Uppsala Musikklasser (UMK) med klassiska och mer moderna vårklassiker. Landshövding Stefan Atterfall inledde med att hälsa kungaparet välkomna till Uppsala. Därefter var det kungens tur att tala till Uppsalaborna. Det gjorde han med bland annat anekdoter om sin familjs anknytningar till vår stad. Kungen själv bodde som student på Luthagsesplanaden i Luthagen när han läste vid Uppsala universitet. Därutöver har bland andra kronprinsessan Victoria studerat i Uppsala. UMLN konstaterar att hans majestäts tal var varmt och personligt varför det bör ha berört det stora flertalet åhörare. Därefter var det dags för en betydligt mer ofta förekommande talare i form av kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

Vädergudarna

När programpunkten på S:t Eriks torg närmade sig sitt slut blev det så dags för kungaparet att begagna sig av äkta hästkrafter då en vacker öppen droska stod redo att dras av fyra vackert bruna springare. Klockan 12.00 var det avfärd mot en väntande lunch på Uppsala slott. Kortegevägen slingrade sig norrut utmed Sysslomansgatan, mot kungens gamla hemtrakter i Luthagen. Vid Skolgatan svängde man därefter vänster upp mot Kyrkogårdsgatan. Från Katedralskolan hade snart när varenda kotte (för att citera salig Astrid Lindgren) smitit ifrån undervisningen för att passa på att hälsa kungaparet välkomna. Ur det unga publikhavet steg ett kraftfullt trefaldigt leve för konungen samtidigt som kortegen passerad en ”Katteflagga” i klart röd och gul färg. Vid Kyrkogårdsgatan gick färden söderut (till vänster) mot S:t Olofsgatan. Överallt utmed kortegevägen hade Uppsalabor samlats för att möta kungligheterna. Från S:t Olofsgatan svängde man sedan söderut in på Övre Slottsgatan och bort mot Uppsala slott och den väntande lunchen.
Hela denna tid höll vädrets makter inne med vad som senare skulle komma: Snöblandat regn. Dessa himlavalvets makter (till och med) bjöd på en sval vårsol emellanåt. Inte illa en dag som denna!

Allmänna sången och JAS 39 Gripen

Efter avslutad lunch, där endast särskilt inbjudna tilläts att deltaga, var det så dags för kungen att kavla upp ärmarna för att plantera ett träd till minne av detta jubileumsbesök. Plantan kom lyckosamt ner i Slottsbackens rika mull innan det sedan, ett stenkast bort, bjöds på skönsång från Allmänna sången vid Gunillaklockan. Som kronan på verket flög (och LJÖD!) det av flygvapnets stolthet Jas 39 Gripen som flög över vår stad.
I skrivande stund (läs kl 17.40) har kungaparet sedan länge lämnat vår stad för denna gång. Sannolikt har de redan börjat närma sig hemmet på Drottningholms slott på Lovön i Ekerö. Förhoppningsvis med rikliga och fina minnen från sin dag i världens bästa Uppsala.

Text och bild: Peder Strandh om inte annat anges. © 2023 UMLN

___________________________

BILDSPECIAL:

Kungen och drottningen hälsas välkomna av Uppsalas landshövding Stefan Attefall på Uppsala centralstation. (Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
Många skolelever hade sökt sig till bland annat centralstationen för att hälsa på kungaparet. (Foto: Peder Strandh, UMLN ©2023)
Onekligen tycks vårt kungapar vara av det barnkära slaget, vilket är ytterst glädjande. (Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
Kungen och drottningen tillsammans med landshövding Stefan Attefall och dennes hustru Cecilia Hjorth Attefall. (Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
HM Kung Carl XVI Gustaf ivrigt påpassad av Uppsalas samlade många nyfikna. (Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
(Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
Det har blivit dags att bege sig mot den väntande bilen som ska ta kungaparet mot Upplandsmuseet. (Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
Med ett pressat tidsschema som dagens kan till och med en jubilerande monark tvingas ”hålla tungan rätt” i munnen. (Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
Till tonerna av Mungalåten lämnade kungaparet med sällskap den nyinvigda utställningen på Upplandsmuseet för en promenad mot S:t Eriks torg. (Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
Många passade på att sluta upp kring dagens Kungliga besök. Här hälsar drottningen och kungen på Uppsalabor som hade sökt sig till S:t Eriks torg. (Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
(Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
(Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
(Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
Domkyrkans klocka visar på elva när kungaparet stiger in på själva S:t Eriks torg (Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
Här väntar ännu fler förväntansfulla på att få se Sveriges kungapar. (Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
Kungen vinkar till folket som glatt återgäldar gesten. (Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
Kungen och drottningen intill kommunstyrelsen i Uppsalas ordförande Erik Pelling (S) och Cecilia Hjorth Attefall, landshövdingens hustru. (Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
I sitt tal mindes kungen sin tid som student i Uppsala. Bakom honom huttrade tonsäkra elever från Uppsala Musikklasser; UMK. (Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
När kungen håller tal kan det nog kännas lite kallt och ensamt emellanåt. Med ynka sju grader i luften samt blåst var det stundtals tufft att hålla värmen, säkert också för vår drottning. (Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
(Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
Kungaparets droska passerar Katedralskolan på Skolgatan. Här blir kungen och drottningen ivrigt hyllade av ett flertal av gymnasieskolans elever. (Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
Färden gick vidare mot Kyrkogårdsgatan där Musicum skymtar i bakgrunden. (Foto: Peder Strandh, ©2023 UMLN)
Kungaparet anländer med kortegen till Carolinabacken. (Foto: Maria Klefbeck, UMLN ©2023)
Här tar vi avsked av kungaparet för den här dagen. Bilden visar kortegen där de fyra hästarna som drog de kungliga fick slita på bra i slottsbackens uppkäftiga lutning. (Foto: Maria Klefbeck, UMLN ©2023)

 

 

 

 

 

______________________________________

 

Och det här är jag som var din representant på andra sidan dagens avspärrningar. Jag heter Peder Strandh och tackar för visat intresse.

 

 

Fler nyheter

BOKTIPS:
Uppsalakusiner skriver Uppsaladeckare

LITTERATUR:
Sommarläsning enligt Uppsala bokhandel

UNDERHÅLLNING —
Årets Allsång på Skansen

BANDY —
SM-finalerna stannar i Västerås 2025 och 2026

ÄRNA | F16 —
Internationell stabsövning för Flygvapnets basförsvar

VÅRD —
”Adhd på nätet” ska göra specialistvården mer tillgänglig