KULTUR | Konstutställningen Go With The Flow

UMLN tipsar / Konstutställning

 

Go With The Flow
En konstutställning av och med Alexandra Venus Aurora Gül.
Plats: Galleri Leoparden, Svartbäcksgatan 20. 28-30 januari.
Vernissage fredag kl. 18-20. Öppet lördag och söndag kl. 12-16.

 

 

I helgen visas färgstark abstrakt konst på Leoparden på Svartbäcksgatan 20. Utställningen heter Go With The Flow och konstnären bakom verken är Alexandra Venus Aurora Gül, även kallad AVA (ay-vah) eller bara Alexandra. Hennes efternamn, som betyder ros på turkiska, kändes som ett självklart namnbyte när hon gifte sig med sin make Alpaslan. Tillsammans har de dottern Esmeralda, tre månader ung.

 

Alexandra är legitimerad bild- och medielärare samt specialpedagog men arbetar numera som konstnär på heltid. Hon har även hållit i kurser och workshops i målning.

– Konst och skapande har alltid varit en stor del av min identitet, säger Alexandra. Jag tror att det är så för att konsten alltid har tillåtit mig att vara mig själv. I skapandet hittar jag mitt eget uttryck och min plats i världen.

 


BILDEN • Alexandra tillsammans med dottern Esmeralda framför målningen Halo.

 

 

Under uppväxten skapade Alexandra främst i keramik, gjorde kolporträtt och graffiti. Men för några år sedan tog skapandet en vändning när hon upptäckte konstformen fluid art där abstrakt konst skapas med alcohol inks (alkoholbaserat bläck) eller akrylfärg blandat med vatten och silikonolja.

– En helt ny värld öppnade sig för mig och jag blev förälskad, säger hon och det är tydligt att hon menar det. Med flytande medier kan jag skapa verk som inger känslan av vatten och flow. Kärleken är fortfarande stark och har resulterat i en rad utställningar i Uppsala, Stockholm och Paris. Majoriteten av verken som visas på Galleri Leoparden i helgen är just fluid art som Alexandra har skapat under sin föräldraledighet.

 


BILDEN • ”Process 3” visar ett steg i arbetet. (Foto: AVA)

 

“Go with the flow” är nog ett uttryck som många har hört, men vad menas egentligen med flow?

– För mig är flow ett tillstånd under den konstnärliga processen då jag inte bedömer eller värderar det jag skapar, förklarar Alexandra. Det är ett tillstånd av acceptans, att vad som än framträder på duken är tillåtet och behöver inte ändras för att passa någon mall.

Som konstnär och nybliven mamma har hon lärt sig att go with the flow för att kunna balansera båda rollerna i vardagen.

– Det måste man när det finns en underbar liten människa som behöver ens omsorg dag och natt, tillägger hon.

 


BILDEN • Detalj från ett av Alexandras (AVA) alster.

 

Även om måleriet är Alexandra primära uttryckssätt har hon under de senaste åren hunnit skapa en del hantverk eftersom hon finner det tredimensionella arbetet utmanande samtidigt som det är rogivande. Som en bonus under utställningen kommer en del hantverk att finnas till salu, bland annat glasunderlägg av björk, målade med akrylfärg och lackade med resin.

Utöver konsten har musik alltid varit en central del i Alexandras liv. Hon spelar flera instrument och sjunger gärna. Helgens utställning skapades medan hon lyssnade på pop, electro och chillwave.

– Jag kommer att spela upp en playlist med de låtar jag lyssnade på medan jag målade till utställningen. Det ger utställningen ytterligare en dimension och blir ett sätt för besökaren att lära känna mig och min konst ännu lite bättre. När jag skapar är konsten, musiken och jag ett.

 


BILDEN • Alexandra Venus Aurora Güls måleri upplevs såväl meditativt som sakralt och mycket mer därtill.

 

Redan som liten hade Alexandra konstnärsdrömmar. Som mamma vill hon vara en förebild för sin dotter och inte bara säga att man kan förverkliga sina drömmar.

– Jag vill även visa att det går att nå sina drömmar, säger hon innan hon återvänder till sin hängning på Galleri Leoparden. 

 

Alexandras konst går att hitta på Instagram där hon heter @crea.diem.art samt på www.konst.se/crea-diem-art.

UMLN (Uppsalamagasinet Luthagsnytt)

 

 

Fler nyheter

UNDERHÅLLNING —
Årets Allsång på Skansen

BANDY —
SM-finalerna stannar i Västerås 2025 och 2026

ÄRNA | F16 —
Internationell stabsövning för Flygvapnets basförsvar

VÅRD —
”Adhd på nätet” ska göra specialistvården mer tillgänglig

REGION UPPSALA —
Höjer ersättning till vårdpersonal som flyttar sin semester

UTOMHUSBAD —
Håll koll på vattenkvaliteten innan bad