12-13/8 Ullmarknad i Österbybruk

12-13 augusti  
>>  
För fjärde året i rad blir det en stor ullmarknad i Österbybruk. 
I år blir det rekord i antal utställare -tävlingar, prova-på, kurser och andra aktiviteter. Ett femtiotal uppländska fårägare, konsthantverkare, spinnerier och andra producenter samlas på temat svensk ull och erbjuder högkvalitativa ullprodukter, garn, redskap, upplevelser och aktiviteter under två intensiva dagar, den 12-13 augusti kl. 11-17.

– Intresset för marknaden är stort från hela landet. Vi hoppas på ca 3 000 besökare till årets upplaga, säger Annkristin Hult som är arrangör för marknaden.
Samtliga utställare ingår i ett nätverk som byggts upp av Annkristin Hult, hemslöjdskonsulent i Uppsala län under de senaste fyra åren.
– Marknaden är en kraftsamling av oss i nätverket där vi bjuder besökarna på att spinna, väva, sticka, tälja redskap, tova… Föreläsningar och längre kurser är också en del i det stora programmet. Barnen har en alldeles egen Slöjdklubb, där man gratis får prova olika slöjdtekniker, säger Annkristin Hult.

Nytt på marknaden för i år:
Rösta på det vackraste garnet. Nästan 30 bidrag har kommit in! Här har kreativiteten inga gränser. Svensk ull i kombination med ett återbrukat material. Petflaskor, människohår, hönsfjädrar – kan det bli garn? Juryn och publiken avgör vem som vinner. Vinnaren utses på söndagen- första pris är en spinnrock! De flesta har dessutom skänkt sitt garn till ullauktionen, se mer nedan. På så sätt gör ullen nytta flera gånger!

Spinnstafett
Det sägs att man förr gick och spann på väg till åkern, fäboden eller vart man nu skulle. Kan du gå och spinna på din slända samtidigt? På lördag kan du då ställa upp i spinnstafetten.

Ullauktion – för en god sak
Många fårägare har ull stående på sina logar. Många letar efter bra ull att spinna. På lördagen har vi ullauktion. Du skänker din ull och pengarna går till Akademiska sjukhusets barnfond. På så sätt gör ullen nytta flera gånger om istället för att kastas eller brännas upp.
Ull är en råvara som finns i överskott. Ullfibern är naturlig, närproducerad och miljövänlig. Har vi råd att inte ta tillvara ett material som kan ersätta många av de importerade fibrerna som ofta är mer skadliga för miljön? Marknaden vill ta ett helhetsgrepp om fibern och visa vad vi kan göra av ull, och utveckla användningen av en av de smartaste fibrerna som finns.

Några vanliga påståenden:
• Ull sticks
• Ull går inte att tvätta
• Ull är dyrt
• Ull är för varmt
• Ull äts upp av mal
Är det så, eller?
De ovanstående myterna om ull möter vi ofta. Dagens konsument har ofta mycket att lära om ull. Marknaden är en del i vår gemensamma strävan att öka användningen av svensk ull. På marknaden finns mycket kunskap och information att inhämta. Välkommen!
____________________________
[Signerat Upplandsmuseet]

Fler nyheter

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg

F&V
Robotars känsel kan bli lika snabb som människans

ONLINE
Wikområdets historia digitaliseras och tillgängliggörs

SENIOR
Följ med Träffpunkter 65+ ut för en dag i gemenskap och rörelse

NYTT PROJEKT
Ungdomar ska öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck