Mimmi Gjutares Café & Bar

FAMILJÄRT PÅ MIMMI EKHOLMS PLATS  
När familjen Madsen / Eriksson tar över kaféet  
>>  
Michael Madsen tar emot mig inne i hans och familjens nyförvärvade Mimmis Gjuteri Café & Bar (tidigare Mimmis Café) på Mimmi Ekholms plats 9 i norra Luthagen. Han är blond, brunbränd och energisk i sin framtoning – och det visar sig snart att det är kännetecknande för hela familjen.

– Kom och träffa de andra, manar han med påtaglig dansk brytning och jag följer med honom bort till kafédisken.
Det är en mångkulturell familj som nu tar över kaféet efter de tidigare ägarna. Michael Madsen är, som hans dialekt avslöjar, mycket riktigt från Danmark ursprungligen och hans hustru Liselott kommer från Norge. Tillsammans med sonen Kevin och dennes flickvän, Linda Eriksson (som ursprungligen kommer från Bälinge) tänker man nu satsa stenhårt för att bli ett riktigt alternativ till många av innerstadens kaféer. Michael och Liselott har ytterligare två barn, Isabella och Oscar, vilka också kommer att jobba deltid på Mimmis Gjuteri Café & Bar.
– Vi vill kunna erbjuda den där känslan av att av att vara ett andra hem för luthagsborna och alla andra som kommer, berättar Michael samtidigt som han ställer ned sin kaffe latte och slår sig ned vid ett av de många borden. För att ha en chans att nå dithän har vi bland annat sett över prisbilden samt tagit in en hel del produkter som inte fanns tidigare.
Bland annat har de köpt in en maskin som har kapacitet nog att vispa till 70 liter(!) mjukglass i timme.
– Vi kommer att sälja Uppsalas tveklöst största glass, säger Michael stolt och börjar rada upp en rad ingredienser som ingår i Gjuteriets specialglass. (fortsätter under bilden…)

Vid sidan om mjukglassen i sin extra stora strut ingår också fem glasskulor, en munk (donut) samt en kokosboll. Han fick idén från ett ställe i Dronningmølle (på andra sidan sundet från Skånska Mölle). Där fanns det ett kafé som erbjöd liknande, modell större glassar.
– Dit kunde folk komma långväga ifrån för att träffas och äta deras speciella glass, det var väldigt häftigt och populärt.
Men det är inte bara glass som gäller på Mimmis Gjuteri Café & Bar. Innanför glasdisken frestar alltifrån Napoleonbakelser till vetebullar med kanel. Kaffe finns att köpa i ett antal versioner liksom lösteer vilka serveras i en tekanna som tas med till det egna bordet. Varför ordet ”bar” ingår i kaféets namn syns i en annan glasdisk där diverse viner har sällskap med cider- och ölflaskor. På en griffeltavla ovanpå disken står att läsa ”Gjuteriets godnatt” som i själva verket är en stor öl i vilken två shots flyter i varsina glas … Ja, det kan man kalla en riktig sängfösare. (Fortsätter efter bilden…)

En sängfösare: Gjuteriets godnatt

Ingen bar utan mat, inte sant. Så vad sägs om matiga mackor, belgiska våfflor med grädde eller pulled oumph burger (god nog för veganer) med pommes frites som tillagas i kaféets luftfritös.
– Vi kommer i likhet med våra företrädare att ta emot sällskap som vill abonnera till t.ex. kalaset eller studentskivan. Dessutom kommer vi att kunna erbjuda abonnemang på hemkörning av frukost. (Fortsätter efter bilden…)

Inredningen är över lag betydligt ljusare än tidigare, och i ena hörnet har man satt upp två identiska fototapeter som visar en italiensk barocksal med schackrutigt golv. Om man inte gillar alkohol men ändå uppskattar att känna sig en smula yr fungerar detta inslag nästan lika bra. Effekten är häftig och gör att väggen, sin lätt suggestiva känsla till trots, samtidigt upplevs som både ljus och elegant. (Fortsätter efter bilden…)


På väggen i den andra änden av kaféet pryder ett par jätteläppar väggen. Modern och uppkäftig konst skulle de närmast kunna beskrivas som, och det passar Mimmi Ekholms nytillskott som hand i handske. Här på Mimmis Gjuteri Café & Bar får jag en härligt kontinental känsla som inget av stadens kaféer har lyckats ge mig. Kom och testa du också!   //  Signerat Peder Strandh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter

STUDIE | Distansundervisning ledde till minskad vård för psykisk ohälsa

LITTERATUR | Ny bok om strömmad läsning

Sportlovsveckan på UKK

Han blir Uppsalas nya stadsarkitekt

Uppsala utsedd till Sveriges främsta idrottskommun

Toner i mörkret med Allmänna Sången