Gammaldags skoldag [BILDER]

Hela vecka 45 firade elever och personal på Eriksskolan att det nu är 90 år sedan den togs i bruk. Luthagsnytt passade på att besöka jubilaren och möttes där av flickor i schaletter och förkläden och pojkar i söderkis-kepsar och hängselbyxor … Och en rektor i folkdräkt. 

Den här tisdagen har eleverna uppmuntrats att klä sig i kläder liknande dessa deras föregångare från 1926 kan ha haft på sig. 
– Planeringen för festveckan* inleddes i början av terminen då en festkommitté bildades, berättar rektor Ulrika Nissemark där vi går över en snöig skolgård. Från den har ett smörgåsbord av aktiviter och material tagits fram.

Utanför Lilla skolan (f.d. lärarbostaden) leker ett tiotal barn bro-bro-breja när en lärare kommer ut på en av förstukvistarna och ringer in till lektion i – en klassisk klocka. När barnen får syn på sin rektor tittar de storögt. Ty, det är inte var dag de får se henne, eller ens någon, i jämtländska Ås folkdräkt – inklusive en näpen hätta – stega över skolgården.
Kerstin Roshed är lärare i SO-ämnen och satt med i kommittén. Hon tycker att festveckan bjuder på ett gyllene tillfälle att knyta ihop kunskapsband mellan förr och nu hos barnen.
– Det är viktigt att barnen får lära sig att ansträngning och samarbete verkligen kan resultera i förändring. Så har det alltid varit och kommer alltid att vara, och exempel på detta finns det många under de senaste 90 åren … De år som vår skola har stått här.
Kerstin Roshed talar med uppenbar entusiasm i rösten, och all den andra personal jag möter under dagen ser ut som högst levande kvarlevor från 1926.

Skolans huvudpersoner, barnen, ser ut att trivas ypperligt med veckans fiktiva tidsresa och berättar om allt de lärt sig om ”hur det var förr”.
– Vet du att man slog igen bänklock på fingrarna på elever som inte skötte sig, berättar en flicka i sjuårsåldern för mig. Annat som fascinerar är nyttjandet av dumstrut och skamvrå. Veckans stora minuspoäng lägger de på denna tisdags lunchmat; ärtsoppa … Stön och ångest! Tur att det serverades pannkaka också.

*Festveckans firande inkorporerades i den ordinarie undervisningen och avslutades på fredagen med att 90 ballonger släpptes mot novemberhimlen och barnen bjöds på tårta.

(Text och foto: Peder Strandh)

lararkollegie_1
Pedagoger ställde upp för fotografering i Lilla skolans lärarrum. Att Eriksskolan denna dag firade 90-årsdagen på gammaldags vis, det gick det inte att ta miste på. Pedagogen Daniel väckte stor respekt bland barnen med sina kortbyxor, den bistra novemberdagen till trots.
elev2
På fritids hade de barn som ville getts möjlighet att tillverka leksaker efter förlagoe som de kan ha sett ut under det sena 120-talet. Här två tjejer med varsin ”gubbe”, på vilkens näsa de ska försöka fånga en ring som hänger i ett snöre från figurens hals.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Läraren Johanna såg till att skolarbetet fortlöpte som tänkt, trots att denna – den gammaldags – tisdagen uppenbarligen var extra spännande bland eleverna.
elev6
Astrid och Lovisa i samspråk.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Glada miner hos klass 2 D i samband med uppställning framför griffeltavlan (här får man fantisera lite angående whiteboard:ens färg).
elev1
Fröken, jag vet! Lilly fick sedan ordet och levererade ett korrekt svar.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Glada barn borgar för en lycklig morgondag, det är jag övertygad om. Här ser vi Rasmus i samband med den viktiga fruktstunden. /Redaktör’n
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
När en fotograf kommer på besök är det lätt hänt att uppmärksamheten störs, det kunde bl.a. Ludwig intyga.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lärarinnan Anna L. hade klätt upp sig i en vacker klänning inför den gammaldags dagen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sitt raka i ryggen, lät en av uppmaningarna från läraren. Lite småfniss blev svaret … Samt raka ryggar.
es_elever4_pp2016
Uppmärksam lyssning.
es_elever5_pp2016
I klass 2 C var lektionen i full gång när Luthagsnytt anlände.
es_elever3_pp2016
Resonemang mellan bänkarna; var det verkligen bättre förr?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Högläsning ur tio Guds bud.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Man stod upp och svarade förr i tiden – så även den här dagen.
Emilia ritar Moses i vattnet.
Emilia ritade Moses i vassen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tage fick läsa högt ur tio Guds bud.
lararkollegie_2_daniel
Pedagogen Daniel, här intill ett av klassens många gemensamt tillverkade konstverk.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Eriksskolans rektor, Ulrika Nissemark, visar den skatt av äldre undervisningsaffischer som förvaras i en av skolans förråd.

rektor_planscher

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En lång och intensiv gammaldags dag gör att magen kräver sitt … Efter ärtsoppan och pannkakan satt det fint med ett saftigt äpple på eftermiddagen, det tyckte i varje fall Ingrid.
ballonger90
På fredagen avslutades den veckolånga födelsedags (gammaldags) -veckan med att 90 färgglada ballonger släpptes fria mot en kallgrå novemberhimmel.

Fler nyheter

TRÄDGÅRD | Så minskar du risken för gräsbränder

FLOGSTA | Uppsalahem satsar på ljuskonst i studentområde

SAMHÄLLE | ”Vi vill alla samma sak, barnets bästa”

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall