FAKTAKOLL | Så krossar man myter

• HÅLLBARHET • VÄRLDSBILD | Novus / EFN Ekonomikanalen

>>
EFN Ekonomikanalen har under hösten testat olika hållbarhetsmyter där majoriteten av allmänheten i de flesta fall haft fel. Olof Gränström, strategisk rådgivare på Novus, menar att människor har svårt att förstå stora makrofrågor och att det är en orsak till att myter kring hållbarhet sprids.

– Vi går på vår egen erfarenhet: vad vi har sett, hört och vad någon har berättat för oss. Och det är inte alltid rätt, säger Olof Gränström som varit med och gjort undersökningarna till EFN:s serie Hållbarhetsmyter.

Han är inte förvånad över den mängd missförstånd som finns mellan vad människor tror är en myt och vad som är sanning. Olof Gränström uppger att människor har svårt att förstå stora makrofrågor och att det är en orsak till att myter kring hållbarhet sprids. Anledningen är ofta att människor i stället gissar sig fram baserat på sina erfarenheter. 

– Vi bygger väldigt mycket av vår världsbild på vad vi fortfarande kan se, höra och känna. För det är så man har funkat under tiotusentals år, förklarar han.  

Gränström menar att mycket av lösningen ligger i diskrepansen mellan att tänka snabbt och långsamt. Det snabba utgår från instinktiva tänkandet, i form av en autopilot medan långsamt tänkande utgår från ett mer analytiskt och reflekterande tänk. För att komma bort från myter tror han att man behöver göra medvetna val och erkänna att det är mycket vi inte känner till. Att sluta gissa. 

– Så sakta ned och tänk efter, ger han som råd för att komma bort från myter. 

Se hela inslaget här (9:01 min, nytt fönster) 

<<
_________________________________
Artikelförfattare: EFN Ekonomikanalen

Fler nyheter

BOKTIPS:
Uppsalakusiner skriver Uppsaladeckare

LITTERATUR:
Sommarläsning enligt Uppsala bokhandel

UNDERHÅLLNING —
Årets Allsång på Skansen

BANDY —
SM-finalerna stannar i Västerås 2025 och 2026

ÄRNA | F16 —
Internationell stabsövning för Flygvapnets basförsvar

VÅRD —
”Adhd på nätet” ska göra specialistvården mer tillgänglig