Gastronomisk arena lockar kockar och inspirerar till hållbara måltider

• MAT • Måltidsservice | Hållbarhet / Uppsala kommun

>>
På mässan får besökarna lyssna på Richard Tellström, docent och författare, som föreläser under rubriken Livets karriärtrappa mellan finmat, fulmat och skämsmat.

– Aldrig tidigare i historien har så många ätit individuellt anpassad mat. Och samtidigt skjuter matsvinnet i höjden och vi behöver fokusera på att laga mat på ett hållbart sätt. Det ställer stora krav på kockar på till exempel skolor och äldreboenden. Jag kommer att prata om det och om varför våra matvanor ser ut som de gör över tid och genom livet, säger Richard Tellström.

Under dagen kommer också besökarna att få lyssna på Rune Kalf Hansen, ägare till årets hållbara krog och flera andra restauranger, som pratar om sitt arbete med långsiktig hållbarhet. I den stora mässhallen ställer 35 leverantörer ut sina produkter.
På eftermiddagen är det en gala som leds av Paul Svensson (bild), kock som samarbetat med Måltidsservice i flera år, och Anne Lundberg (bild), programledare för Maträddarna och Antikrundan. De berättar om erfarenheter från tv-inspelningar och matlagning samt delar ut priser till bland annat Årets instagrammare och Årets återbrukare.

– Mässan är en viktig del i vårt arbete för hållbara, goda och näringsriktiga måltider i våra förskolor, skolor och boenden. Vi har bland annat som mål att det ska vara 100 procent ekologiska livsmedel i verksamheter finansierade av kommunen år 2023, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i utskottet för gemensam service.

– Vi är glada att kunna bjuda på en arena för offentlig gastronomi i Uppsala. Vi hoppas på en smakrik, inspirationsfylld och hållbar dag. Vi hälsar medarbetare i alla kommunens 180 kök, samt våra kollegor i närliggande kommuner varmt välkomna, säger Malin Holfve, produktions- och inköpsansvarig på Måltidsservice. <<

_________________________________
Enligt uppgifter från Uppsala kommun

Fler nyheter

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg

F&V
Robotars känsel kan bli lika snabb som människans

ONLINE
Wikområdets historia digitaliseras och tillgängliggörs

SENIOR
Följ med Träffpunkter 65+ ut för en dag i gemenskap och rörelse

NYTT PROJEKT
Ungdomar ska öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck