UPPFÖLJAREN: Hur blev det med P-platser vid Johannes grill?

(VI FÖLJER UPP / S:T JOHANNES GRILL / P-PLATS / STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN)
>>           
I nummer två och tre har Luthagsnytt skrivit om S:t Johannes grill, kiosken som har närmare halvseklet på nacken i kvarteren vid S:t Johannesgatan och Kyrkogårdsgatan. I sommarnumret av LN:s pappersmagasin beskrev ägaren Zeydan Erdogan hur han kämpade för att få anlägga en mindre gästparkering utanför restaurangen. Han förklarade att en sådan var efterfrågad av många av Johannesgrillens gäster och att utrymme för en sådan finns.
(Artikeln fortsätter under bilden)

Parkering eller ej trafikerad busshållplats?

– Den är i så fall tänkt att finnas där det (sedan lång tid, reds anm) finns en outnyttjad busshållplats, förklarar han och pekar ut genom fönsterrutan på en för dagen regnig S:t Johannesgatan.
Han tycker att han har gjort allt han kan för att ’avlasta’ kommunen så att restaurangens parkering inte ska behöva kosta Uppsalas skattebetalare mer än nödvändigt.
– I våras betalade jag konsultföretaget Bjerking AB närmare 20 000 kronor för att få det svart på vitt; att det fysiska utrymmet finns för att en parkeringsplats ska kunna vara möjlig, berättar Zeydan. Samtidigt pekar han menande på en kund som försvinner ut genom dörren med en nyinköpt matkasse. Denne rundar den svarta Opeln som står parkerad utmed S:t Johannesgatan slinker in i förarsätet.
– Det kan vid hämtning av mat ta några minuter innan man kommer ut till sin bil, minuter som kundernas bilar idag tvingas stå och blockera den ena filen på S:t Johannesgatan, kommenterar Zeydan. Inte sällan kommer det stadsbussar och andra större yrkesfordon som tutar för att de har svårt att komma förbi. Det här är helt oförsvarligt då det egentligen finns en yta som står oanvänd; busshållplatsen.
Han säger att alla sina ansträngningar med att få Uppsala kommun att förstå hans ståndpunkt och släppa ifrån sig den onyttjade markytan har slitit på honom.
– Jag skulle först få ett slutgiltigt besked i mitten av augusti … Men det kom aldrig. När jag ringde till beslutsfattarna på Stadsbyggnadsförvaltningen fick jag inget svar. Jag lämnade meddelande på meddelande med de ringde aldrig tillbaka. Sådant är tungt.
(Artikeln fortsätter under bilden)

Lång och tung väntan på besked för S:t Johannes grillens ägare Zeydan Erdogan.


Ett första besked om kommande besked

När Luthagsnytt i september sökte kontakt med Stadsbyggnadsförvaltningen i ärendet blev vi däremot uppringda av trafikplaneraren Sampo Hinnemo. Han berättade att Zeydans ärende var på gång och att förvaltningen nu bara skulle kontakta UL (Upplands Lokaltrafik AB) och GUB (Gamla Uppsala Buss AB). Detta för att försäkra sig om att hållplatsen inte skulle trafikeras inom överskådlig framtid samt förhöra sig om huruvida busschaufförer idag upplevde framkomligheten som begränsad på vägavsnittet utanför S:t Johannes grill. Här ska tilläggas att Zeydan Erdogan sedan maj månad har ett skriftligt besked från UL om att de inte har några planer på att trafikera den aktuella, f.d. hållplatsen.

Busshållplatsen utmed S:t Johannesgatan gjordes i ordning av Uppsala kommuns i samband med att den nya snabbcykelleden mot Flogsta tillkom. Efter färdigställandet trafikerades hållplatsen i mindre än ett år innan den helt togs bort från linjenätets kartor. Sedan dess står den helt outnyttjad. Den skattefinansierade investeringen i den aktuella busshållplatsen – som nu står outnyttjad – kan bara betraktas som ogenomtänkt eller möjligen överilad. Redan inför färdigställandet borde UL och GUB ha varit tillfrågade om sina framtida planer på trafikerande av hållplatsen. Men missar görs av oss alla. Nu kan det vara på sin plats att kommunen släpper ifrån sig den aktuella ytan för att på så vis göra framkomligheten på S:t Johannesgatan betydligt bättre och samtidigt stötta en av stadens mindre näringsidkare.

– Vi har startat en namnlista där våra kunder och gäster kan skriva under om de stöttar oss i vår önskan om att få till en kundparkering, berättar Zeydan Erdogan. Och i morgon (onsdag 24 oktober, reds anm) ska jag träffa trafikplanerare Sampo Hinnemo för att – peppar peppar – förhoppningsvis få ett positivt besked, säger han innan hans närvaro åter krävs inne i köket.

_________________________________________
Signerat Peder Strandh / redaktion@luthagsnytt.se
_________________________________________

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer