”Johannesgrillen” firar 60 år

(RESTAURANG / MAT / JUBILAR)           
>>        

Det har bara gått ett par år sedan Johannes grill – Johannesgrillen i folkmun – fick sin senaste ansiktslyftning. Det skedde i och med att Zeydan Erdogan tog över driften av det populära gatuköket där det ligger utmed S:t Johannesgatan och granne med Gamla Kyrkogården. Zeydan är kurd och kom till Sverige från Turkiet 2003. Först var han inställd på att satsa på studier.
[Artikeln fortsätter nedan]

Ägaren Zeydan Erdogan framför jubilerande Johannes grill.

– Men jag insåg ganska snabbt att det inte skulle vara ekonomiskt hållbart för mig, så efter knappt tre månader på SFI satsade jag istället på att jobba, berättar han när vi ses utanför den gula restaurangbyggnaden.
Det är den tredje maj när jag besöker Zeydan. Han är sliten och ska åka hem och sova efter att intervjun är avklarad. Faktum är att alla ser trötta ut bakom disken denna dag, och det är kanske inte så konstigt:
– Vi har jobbat oerhört intensivt – allihopa – i samband med festligheterna runt sista april, berättar han och jag ser instämmande nickar från hans kollegor.
För den som aldrig har besökt Johannes grill på Valborg så kan jag upplysa om att det är ett intensivt ordnat kaos som råder runt det lilla gula matstället dygnets alla timmar under denna högtid.
[Artikeln fortsätter nedan]

Selim Tursak i färd med att göra en Borgens special.

Men åter till den år 2003 nyanlände Zeydan; efter SFI-studierna arbetade han något år på en restaurang i Östhammar och därefter ungefär lika lång tid på pizzeria Capri i Flogsta.
– Jag tror att en och annan läsare från Flogsta kommer att känna igen mig när de nu ser min bild i UM Luthagsnytt, säger han.
Säkert kommer det vara så. Och med tanke på att han de senaste nio åren, innan han tog över Johannes grill, drev restaurang Rixos ute i Boländerna så finns det säkerligen än fler som kommer att känna igen honom.
[Artikeln fortsätter nedan]

Zeydan Erdogans framtoning är lågmäld och mjuk. Med en inlevelsefull gest, där han trycker handen mot hjärtat, betonar han vikten av att hans restaurang ”ska servera mat som är skapad med hjärtat”.
– Jag älskar att laga mat och anser att man alltid ska ge sin kärlek till maten. Och det ska alltid göras professionellt. Kryddor måste samsas och bistå varandra för att en maträtt ska bli lyckad, tillägger han och ler med glimten i ögat.
[Artikeln fortsätter nedan]

Att det är rent och snyggt i alla utrymmen är en självklarhet för Zeydan och hans kollegor. En inställning som gjorde att Johannes grill klarade sig utan minsta anmärkning, även vid den senaste kontrollen som utfördes av Livsmedelsverket så sent som samma morgon som vi besökte restaurangen.

För stunden är det lugnt inne i Johannes grill. Klockan har just passerat halv tre på eftermiddagen och lunchruschen är över. Zeydan sippar ur en glas rykande hett te samtidigt som vi slår oss ned vid ett av borden. Som den utpräglade krögare och entreprenör han är så har han naturligtvis en vision för restaurangen i framtiden. På min fråga om han tror att han kommer att vara kvar och driva Johannes grill om tio år kommer svaret direkt; ja!
[Artikeln fortsätter nedan]


– Under vintern och våren har jag haft en ständig kontakt med kommunen om att få använda den nyligen färdigställda busshållplatsen utanför restaurangen, som nu inte längre trafikeras, till kundparkering, berättar Zeydan.
Enligt rådande krav, informerar han mig, måste en sådan P-plats hålla minimimåttet 2,20 meters bredd.
– Och utrymmet här utanför ligger kring 3,30 meter så vi har marginalerna med råge på vår sida, säger han och blickar ut mot den nu helt oanvända ytan som kommunen iordningställde för busstrafik för knappt två år sedan. Jag hoppas verkligen att vi får till det för det är många av våra kunder som efterfrågar just parkeringsmöjligheter när det kommer till ex. avhämtning av mat.

Andra planer är att till sommaren 2019 kunna erbjuda kunderna ett rikt glassutbud.
– Detta med glass är verkligen något som också ofta efterfrågas här, skrattar Zeydan och berättar också om planerna på att glasa in uteserveringen och förhoppningsvis kunna bygga ut den i framtiden.
Nu kanske det finns någon som tror att Johannes grill är ett relativt sentida mathak … Då är det dags att tänka om. I år är det nämligen 60 år sedan nämnda etablissemang slog upp portarna på Sankt Johannesgatan. I begynnelsen som kiosk med tidningar, tobak och godis för att med tiden utvecklas till en ren matservering. Från redaktionens sida har vi förgäves sökt efter fotografier på Johannes grill som den såg ut förr*.
[Artikeln fortsätter nedan]

Vid en av arbetsbänkarna har Selim Tursak precis börjat baka ut en pizza som heter Borgens special. Den är tillägnad Uppsalaekonomerna och namngiven efter deras tjusiga hus i Observatorieparken, strax bakom Johannesgrillen. Med van hand arbetar han ut degen så att den får en perfekt rundning. Därefter på med tomatsåsen, ost, rödlök, tomater och slutligen oxfilé.
[Artikeln fortsätter nedan]

Selim Tursak lägger sista touchen på Borgen special; färsk bladpersilja.

– Det är bara det bästa som är gott nog när vi lagar åt våra gäster, säger Zeydan och sneglar mot oxfilén. Och det är så gott!
Efter några minuter i ugnen kommer den ut och doftar ljuvligt. Man skulle kunna tro att den var färdig så. Men icke. Som kronan på verket kommer generöst med färsk bladpersilja (den liksom andra örter förlorar i smak och konsistens om den ligger på pizzan när den gräddas i ugnen).
– Smaklig måltid, säger Selim samtidigt som ännu en Borgen special lämnar Johannes grill.
___________________________
// Signerat Peder Strandh
redaktion@luthagsnytt.se
______________________________

*Kanske har du som läser detta fotografier av Johannes grill som du skulle vilja dela med dig av? Du är varmt välkommen att kontakta oss på redaktionsnumret 018-432 01 94.
___________________________

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”