F&V —
Behandling med immunterapi vid malignt melanom utvärderas i ny studie

CANCER
Malignt melanom är den cancertyp som ökar snabbast i förekomst och den hudcancerform som flest dör av.

I en ny klinisk studie, ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet, ska forskarna avgöra om tillägg på ett halvår med immunterapi efter kirurgi är lika effektivt som den nuvarande ettåriga standardbehandlingen som ges till patienter med hög risk för återfall.

– En förkortad behandlingstid skulle innebära färre sjukhusbesök och minskad risk för svåra biverkningar. Det skulle också frigöra resurser inom vården och minska läkemedelskostnaderna, säger Gustav Ullenhag, överläkare i onkologi på Akademiska sjukhuset och professor i cancerimmunterapi vid Uppsala universitet, som leder studien

Han tilldelas ett anslag om 17 miljoner kronor från Cancerfonden till projektet som ska pågå under fem år. Det är en del av en särskild satsning på kliniska behandlingsstudier. Studien kommer att omfatta omkring 1 800 patienter från sjukhus i flera olika länder.

Vid andra cancerformer, som bröst- och tarmcancer, har kortare behandlingstid visat sig vara lika effektiv som längre. Ingen liknande studie har dock genomförts med checkpointhämmare (den nya immunterapin) vid någon cancerform.

I kliniska studier testas nya metoder och behandlingar på människor under kontrollerade former. Forskningen är helt avgörande för att veta att de nya metoderna verkligen fungerar. 

– Studien innebär ett stort och viktigt steg mot att utveckla och förbättra vården för patienter med malignt melanom, något som på sikt kan innebära en ny behandlingsstandard för den hudcancerform som flest dör av, avslutar Gustav Ullenhag.

 

Extern skribent: Akademiska sjukhuset

 

 

 

 

 

Fler nyheter

MUSIK —
Jultoner fyller UKK

JOBBA MED GRÖNT:
Vem ska se till att vi får mat på bordet i framtiden?

TIPS & RÅD —
Nu är det dags att ta fram broddarna

UPPSALA KOMMUN —
Vi står enade med Ukraina
1 000 dagar efter Rysslands invasion

F&V —
Kemikaliecocktailen i svenska ungdomars kroppar speglar födelseland, bostadsort och kön

HUSDJUR —
Enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel