Enligt Socialstyrelsens årliga enkätundersökning har det självupplevda fysiska och psykiska allmäntillståndet under den senaste tioårsperioden visat en positiv trend, även om förändringarna årligen är små.
– När det gäller det självskattade hälsotillståndet är förändringen särskilt tydlig bland de som bor på särskilt boende för äldre (säbo). Jämfört med undersökningen 2013 har andelen som upplever sitt allmänna hälsotillstånd som ganska eller mycket gott, ökat från 25 till 32 procent, säger Carolin Holm, utredare på Socialstyrelsen.
Resultaten för frågor som berör äldres fysiska och psykiska hälsa har alltså utvecklats positivt. Resultaten för samtliga frågor som rör äldreomsorgen har dock försämrats jämfört med 2019 och ännu mer jämfört med 2013.
Nya frågor om personalens språk och kompetens
En av de nya frågor som ställdes i årets enkät var om den äldre personen tycker att personalen pratar och förstår svenska tillräckligt bra. Och drygt 80 procent av de äldre upplever att personalens svenska är tillräckligt bra för att de ska förstå varandra. Men en av fem på säbo tycker att det bara är några i personalen som har tillräckliga kunskaper i svenska för att de ska förstå varandra.
– Av fritextsvar framgår att när äldre personer inte kan kommunicera med personalen blir många ledsna, det kan också leda till missförstånd, skapa otrygghet och stress. Resultaten av undersökningen visar att de som upplever att personalen pratar och förstår svenska tillräckligt bra i högre utsträckning känner sig mer trygga, säger Carolin Holm.
En av tre vet inte om de har en fast omsorgskontakt
Sedan sommaren 2022 har den som har hemtjänst enligt lag rätt till en fast omsorgskontakt som ska se till att den enskildes behov av trygghet, kontinuitet och individanpassad samordnad omsorg. Var tredje som svarade på enkäten visste inte om de hade någon sådan omsorgskontakt och av de som visste att de hade en kontaktperson var det hela 37 procent som svarade att de sällan eller aldrig träffar denne.
– Vi hade hoppats på ett bättre resultat här – att fler skulle veta att de har en fast omsorgskontakt och att fler av dem som vet att de har en skulle träffa den oftare, säger Carolin Holm.
Undersökningen visar att av dem som ofta träffar sin kontaktperson är det 95 procent som känner sig mycket eller ganska trygga jämfört med 72 procent av de som aldrig träffar sin kontakt.
Fakta om undersökningen
- Socialstyrelsens enkätundersökning ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” har gjorts årligen sedan 2013.
- Enkätundersökningen görs bland personer som är 65 år eller äldre.
- I årets undersökning deltog 81 000 personer med hemtjänst och 32 000 som bor på särskilt boende för äldre, vilket motsvarar ungefär hälften av samtliga med hemtjänst eller säbo.
_________
•
Extern skribent: Socialstyrelsen | 2024-10-10