NY I LUTHAGEN —
En riktigt LOKAL vinbar

UMLN:s Maria Klefbeck besökte inför höstnumret (nr. 3 2024) affärsverksamheten LOKAL som nu även lanserar en vinbar. Läs mer nedan.

UMLN skrev förra hösten om den nyöppnade affärsrörelsen LOKAL som ligger i korsningen mellan Geijersgatan och Kyrkogårdsgatan. Då var paret Johanna och Anders Carls i full färd med att ställa i ordning den gamla butikslokalen. Sedan innan hade de en vision och dröm om att ha en vinbar inhyst här.

Som sommerlier kan Hasse Håkansson rekommendera goda viner.
(Foto: Maria Klefbeck, UMLN).

Nu, ett år senare, har den drömmen gått i uppfyllelse. Det visade sig att sommelieren Hasse Håkansson letade efter ett nytt ställe att driva en vinbar på. Hans kontrakt på vinbaren i Rosendal löpte ut och tajmingen var därmed perfekt för att satsa i Luthagen. 

Hasse är uppvuxen i Luthagen men bor numera i Järfälla. Han tycker att det är roligt att vara tillbaka i stadsdelen och satsa på vinbaren här. 

– Luthagen har förändrats mycket sedan jag flyttade härifrån för 35 år sedan. Det känns bland annat som att det är fler yngre personer om bor här nu. Jag tror faktiskt att det finns ännu bättre förutsättningar att driva vinbar här jämfört med Rosendal. 

Det går inte ta miste på Hasses passion för goda och intressanta viner. Han lyfter fram att det faktiskt finns 45 vingårdar i Sverige(!). En av dem ägs och drivs av hans syster och svåger.

Trogna kunder följer med Hasse Håkansson från Rosendal till LOKAL vinbar i Luthagen.

Hasse berättar att han jobbade i tjugo år inom TV-branschen innan han tröttande på kontorsjobbet och sadlade om och utbildade sig till sommelier.

– Det är den roligaste utbildningen jag har gått. Den öppnade upp mina sinnen totalt!

Ja, vad kan man då förvänta sig när man besöker LOKAL Vinbar?

– Vi kommer utöver dryck även att servera tilltugg och mat. Vi kommer också ha aktiviteter så som quiz och vinprovningar.

 

Text och foto: Maria Klefbeck, UMLN (urspr. publicerad i UMLN nr. 3 2024)

 

 

 

 

Fler nyheter

WWF —
Sverige måste stoppa utfiskningen av strömmingen i Östersjön

SVERIGE —
Lättnad på byggkrav vid ombyggnader och dolda rabatter som ska granskas

KROPP & HÄLSA —
Livräddande shuntbehandling allt vanligare vid skrumplever

SJUKVÅRD —
Ny cyklotron lyftes in på Ackis

UTMÄRKELSE —
Michael Loshak har fått utmärkelsen årets lärare

KONSUMET / MILJÖ —
Mycket lågt förtroende för klädbranschens miljöarbete